Vezi și tu cele mai spectaculoase fotografii tip close-up ale anului!

Câștigătorii concursului Close-Up Photographer of the Year au fost aleși dintre peste 9.000 de participanți.

Foto: Alex Pansier

Deși subiectul nu este foarte prietenos, fotografia în sine a fost premiată pe merit: titlul de Fotograful de close-up al anului (Close-Up Photographer of the Year) din 2022 a fost acordat canadiencei Samantha Stevens, care a realizat o fotografie cu două tinere salamandre prinse de o plantă carnivoră în capcană, în timp ce erau consumate încet.

Foto: Samantha Stevens

Fotografia câștigătoare


Uimitoarea fotografie este un alt exemplu bun de ce competiția fondată în Regatul Unit a devenit în doar patru ani unul dintre cele mai importante concursuri de fotografie de natură.

Nominalizările pentru premiul care reunește capodoperele fotografiei macro și micro pot fi făcute la 11 categorii diferite. Întrucât organizatorii nu au dat o definiție precisă a ceea ce înțeleg prin fotografii tip „close-up”, proiectele sunt foarte diverse, de la fotografii extreme, microscopice, până la cele care surprind animale mici într-un mediu mai larg.

Foto: Andy Sands

În final, anul acesta au fost primite peste 9.000 de poze din 54 de țări.

Din competiția acestui an se remarcă mai mulți câștigători de categorii. Unul a surprins urmele unei vipere ammodytes în deșert, celălalt surprinde mici broaște în urmele lăsate de un mamifer mai mare. Găsim și fotografii cu ciuperci uimitoare, dar și fotografii subacvatice.

Înscrierea pentru competiția din 2023 va începe în luna martie.

O SELECȚIE A FOTOGRAFIILOR PREMIATE

Foto: Uday Hegde


Foto: Kate Jonker


Foto: Jeremy Lintott


Foto: Mike Curry


Foto: Wim Vooijs


Foto: Viktor Lyagushkin


Foto: Jay Birmingham


Foto: Juan Ahumada


Foto: Anirban Dutta


Foto: Nathan Benstead


Foto: Kai Rosler


AMI MÉG ÉRDEKELHET