Comorile Slovaciei: natură aproape neatinsă în Fatra Mare

Minuni realizate de natură și de oameni ne așteaptă în cel mai tânăr parc național din Slovacia.

Foto: Ing. Juraj Žiak, Narodny Park Velká Fatra

Întinsă între Turiec, Liptov și Banská Bystrica, Parcul Național Fatra Mare este rezervație naturală încă din 1973, dar abia în 2002 a fost reclasificat drept parc național.

Parcul național deosebit de popular în rândul familiilor datorită traseelor care trec prin pădurile întinse și văile lungi este cel mai mare habitat original al tisei, o raritate în toată Europa – această plantă de conifere poate fi văzută și pe sigla Parcului Național Fatra Mare. Zona este extrem de bogată în animale sălbatice, în afara speciilor comune – cerb, mistreț, vulpe – oferind adăpost ursului brun, lupului, râsului, acvilei de munte și șoimului călător.

Foto: Ing. Juraj Žiak, Národny Park Velká Fatra

Fatra Mare este una dintre cele mai populare destinații turistice din Slovacia în rândul turiștilor interni și străini, unde datorită rețelei dense și clare a traseelor de drumeții bine dezvoltate, peste tot este posibil și mersul pe jos. De asemenea, în parc au fost realizate mai multe trasee educaționale, dintre care cele mai cunoscute sunt Traseul Educațional Fatra Mare și Traseul Educațional Valea Gader care duce spre cetatea Blatnica.

Foto: 123RF

Cel mai înalt vârf din Fatra Mare este Ostredok (1596 de metri), prin care trece Magistrala din Fatra Mare cu semnalizare roșie. Din vârf există o vedere panoramică fantastică asupra regiunii. Parcul Național Fatra Mare poate fi vizitat tot timpul anului și oferă experiențe unice în fiecare anotimp. Cel mai popular centru turistic din zonă este celebrul Donovaly, dar merită trecut și prin Valea Jasenská, muntele Malinô Brdo sau Smrekovica.

În jurul muntelui Malinô Brdo putem vedea și formațiuni naturale speciale. Aici se găsește cea mai înaltă stâncă ac din Slovacia, Krkavá, înaltă de 22 de metri, de-a lungul traseului de drumeții care duce de la Ružomberok la Vlkolínec, la poalele estice ale Muntelui Sidorovo. Ne putem plimba printre arbori de peste 250 de ani sub vârful muntelui Malá Smrekovica din pădurea Jánošíkova. Putem admira plante unice și insule de jneapăn în rezervația naturală Skalná alpa aflată la o altitudine de peste 1.400 de metri, care în partea de vest sunt legate prin canale create de avalanșă în Valea Blatná.

Foto: 123RF

La numai 16 kilometri de Banská Bystrica se găsește Harmanecká jaskyňa, singura peșteră din Parcul Național Fatra Mare care poate fi vizitată. Fiind din calcar pur, este adesea denumită și Peștera Albă. Datorită stalactitelor sale monumentale albe, sălilor spectaculoase și cupolelor uriașe, este deosebit de populară printre excursioniști.

Foto: Instagram

Pe teritoriul Parcului Național Fatra Mare, în apropiere de Ružomberok se găsește pitorescul sătuleț Vlkolínec, cea mai bine conservată rezervație a arhitecturii populare din Liptov, care în 1993 a fost trecută pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. O plimbare printre casele din lemn frumos întreținute, pictate colorat este echivalentă cu o călătorie în timp în trecut. Satul este și în prezent o așezare vie, locuită continuu, iar cu excepția bisericii toate clădirile sunt construite din lemn, inclusiv clopotnița de peste 250 de ani.

AMI MÉG ÉRDEKELHET