Atracții subterane fascinante pe care nu trebuie să le ratezi

Din Mexic până în Turcia și India, există multe atracții subterane de explorat.

Foto: Shutterstock


Derinkuyu, Turcia

În Cappadocia, mai exact în satul Derinkuyu, se află orașul subteran turcesc cu o istorie de o mie de ani. Cu o rețea complexă de tuneluri care se înșiră pe opt niveluri, această atracție subterană este unică în regiune. Așezarea de sub pământ, care are o adâncime de 85 de metri, a fost cu siguranță construită în trecut pentru a oferi protecție împotriva temperaturilor extreme și pentru a facilita apărarea împotriva intrușilor.

Ilustrație: Facebook

Templele din Grotele Ajanta, India

Chiar dacă sunt tăiate adânc în stâncă, cele aproximativ treizeci de peșteri din Grotele Ajanta sunt surprinzător de bine luminate. Acestea adăpostesc temple budiste, mănăstiri și monumente care datează din secolele I și II î.Hr. Aici găsești unele dintre cele mai frumoase exemple de pictură murală indiană antică: granitul, de exemplu, nu era doar pictat, ci și decorat cu sculpturi detaliate.

Foto: Pixabay

Catedrala Zipaquirá, Columbia

Simplul fapt că inginerii, sculptorii și minerii au reușit să creeze o catedrală sub 200 de metri de sare, rocă și minerale este uimitor în sine, dar în plus ei au reușit să sculpteze o biserică chiar spectaculoasă. Structura este scăldată în lumini misterioase care îmbracă camerele și tunelurile într-o ceață albăstrui-violetă.

Foto: Shutterstock

Under, Norvegia

Un restaurant unic din Norvegia, Under, cu stele Michelin, nu este subteran, ci subacvatic, dar este la fel de interesant de vizitat. În restaurantul insolit al orașului Båly, poți lua masa la o adâncime de aproximativ 5,5 metri, în timp ce curenții din Marea Nordului și animalele care vin cu ei plutesc în jurul tău. Iar fundul mării se schimbă în funcție de anotimp, așa că vei vedea diferite priveliști în diferite perioade ale anului.

Foto: Facebook

AMI MÉG ÉRDEKELHET