În viitor va poate fi interzis, ca unii să urce într-un avion spre Regatul Unit

Recunoașterea facială va înlocui pașapoartele la porțile electronice ale aeroporturilor din Marea Britanie.

Foto: Shutterstock


Porțile inteligente care folosesc recunoașterea facială pentru a identifica pasagerii vor fi utilizate în curând la frontierele britanice. Potrivit directorului forțelor de frontieră din Regatul Unit, Phil Douglas, în acest an vor avea loc teste pentru ca Marea Britanie să se îndrepte către "o recunoaștere facială mult mai lipsită de fricțiuni".

Porțile electronice deja existente folosesc o combinație de date din pașaport și recunoaștere facială, ceea ce înseamnă că pasagerii trebuie să aibă la îndemână documentul de călătorie fizic atunci când folosesc porțile, astfel încât datele criptate pe document să poată fi comparate cu cele ale călătorului. Acest lucru poate cauza întârzieri, deoarece pasagerii trebuie să își poziționeze corect documentul pe un cititor, să îl țină pe loc, să se uite la o cameră, să își scoată ochelarii și așa mai departe.

Ilustrație: Shutterstock

Noul sistem ar face un pas mai departe, fiind necesară doar recunoașterea facială pentru a identifica pasagerul printr-o bază de date centralizată. De asemenea, informațiile privind statutul de imigrare și de securitate al pasagerilor ar fi disponibile imediat, ceea ce, potrivit lui Douglas, ar însemna că "vor exista persoane care nu se vor urca în avion".

Se preconizează că testele inițiale vor avea loc pe un aeroport pentru un număr limitat de pasageri.

Douglas a lăudat sistemele pe care le-a văzut la lucru, cum ar fi cel din Dubai, unul dintre cele mai aglomerate aeroporturi internaționale din lume, și cel din Australia. Dacă afirmațiile aeroportului din Dubai sunt corecte, timpul procedurilor de imigrare ar putea fi redus la "până la cinci secunde". Chiar și acolo, însă, există bariere pentru unii, familiile cu copii sub 15 ani, precum și pasagerii cu înălțimea sub 1,2 m nu au acces la tehnologie.

Foto: Shutterstock

Cele 270 de eGates existente în prezent în Marea Britanie în jurul a 15 noduri aeriene și feroviare sunt deschise pasagerilor cu vârsta de cel puțin 10 ani care sunt britanici, precum și cetățenilor din UE (și din spațiul Schengen extins), SUA, Canada, Australia, Noua Zeelandă, Singapore și Coreea de Sud.

Noile porți inteligente vor necesita înregistrarea călătorilor într-o bază de date, deși acest proces se desfășoară deja sub egida noului sistem de autorizare electronică de călătorie (ETA) din Regatul Unit. La un cost de 10 lire sterline pentru fiecare pasager, procesul presupune descărcarea unei aplicații, răspunsul la întrebări, scanarea pașaportului și furnizarea unei fotografii. În cele din urmă, toți vizitatorii în Regatul Unit care nu sunt obligați să dețină vize de scurtă ședere, inclusiv cetățenii europeni, vor avea nevoie de detalii biometrice înregistrate în sistem.

Fără o ETA aprobată, pasagerii nu se pot îmbarca la bordul unui zbor către Regatul Unit.


AMI MÉG ÉRDEKELHET