Járványhelyzet: 10 dolog, ami megváltozhat az utazásban

Az akár éveken át is elhúzódó járványhelyzet olyan változásokat hozhat az utazások világába, mint amilyenekre a 2001-es amerikai terrortámadások óta nem volt példa.

Fotó: Unsplash
Az előrejelzések alapján a jövőben is előfordulhatnak világjárványok, így a legjobb, ha átállunk egy korszerűbb, higiénikusabb életvitelre – az utazás terén is. Szerencsére a változásoknak rengeteg pozitív következménye is lehet…

1. Tartalmasabb, sokszínűbb

A korlátozások feloldása után jobban fogjuk majd értékelni a világ felfedezését, ezért tudatosabban, alaposabban szervezünk és izgatottabban készülünk majd egy-egy utazásra. Ami eddig lehetetlennek tűnt, most megvalósulhat, mert megtapasztaltuk, milyen az, ha a mozgásunkban korlátoznak bennünket. Aki eddig halogatta a kötélugrást, vagy nem mert felmenni az Eiffel-torony tetejére a tériszonya miatt, most mindent meg fog próbálni, hogy valóra váltsa az álmait.

2. Fenntarthatóság

A repülés visszaszorításával a természet máris fellélegzett. A jövőben a környezetszennyező utazási módokat még jobban szabályozzák majd. Persze valahol mindenki személyesen felelős az ökológiai lábnyomáért: dönthetünk, hogy mivel és milyen gyakran utazunk, hogy „zöld" szállást választunk-e, vagy épp mennyi szemetet termelünk utazásaink során.

Fotó: Unsplash

3. Kis közösségek előnyben

A kis közösségek, a városállamok, falvak, apró szigetek, izoláltabb célpontok nagyobb hangsúlyt kaphatnak a jövőben, főleg a nagyvárosi utazók körében. A tömeg, a bezártság, a keretek és korlátok nélküli szabadság kerülhet fókuszba. A folyamat már a járvány első és második hulláma között elindult, kérdés, hogy a kis közösségek hogyan fogadják a tömeget: örülnek a plusz bevételnek, vagy siratják nyugodt, csendes életüket.

4. Mennyiség kontra minőség

Mivel az olcsó utazásokról egy időre lemondhatunk, előfordulhat, hogy globálisan is átalakul a turizmus: az utazás privilégiummá ismét válhat, amiből mindenki a legtöbbet szeretné kihozni. Előfordulhat, hogy az évi három utazás helyett csak egy, de jóval tartalmasabb vakációt tudunk majd megtervezni.

Illusztráció: Unsplash

5. A természet újrafelfedezése

Túrázás, autós kirándulás, teljesítménytúra, hegymászás, egynapos kiruccanások a természetben, hosszúhétvégék vadkempingezéssel – efelé tart a világ. Az elmúlt fél évben azok is túrabakancsot húztak, akik talán soha életükben nem aludtak még a szabadban. A korlátozások leszűkítették a lehetőségeinket, de a járványhelyzet kevés pozitívumai között egyértelműen az élen áll a természet újrafelfedezése.

6. Szálláskeresés: új szint

Ahogy a közösségi szállásoknak, a hosteleknek, a CouchSurfingnek és az Airbnb-nek gyorsan felívelő és tartós sikere volt, úgy most ezek a szálláslehetőségek is átalakulnak, megváltoznak, de a kínálatuk egészen biztosan csökkeni fog. Az a lazaság, ami évtizedekig övezte az olcsó szállásokat, eltűnhet – egy időre legalábbis. A szállásadók felé fennmaradnak majd az elvárások a szeparáltság, tisztaság és higiénia területén és a lakástulajdonosok is jobban megszűrik, rendszeresebben ellenőrzik, ki lakik náluk. Az sem kizárt, hogy lesznek „szállástanácsadók", guide-ok, akik személyre szabottan, egyéni igényekre keresnek majd ideális szállást.

Fotó: Unsplash

7. Karnyújtásnyira

A kiszámíthatatlanság, a rengeteg, naponta vagy hetente változó utazási rendelet átláthatatlanná és tervezhetetlenné teszi a vakációkat, így sokan vagy belföldön maradnak, de legalábbis a kontinensen belül. Mindez rendeződik majd, de a mostani bizonytalanság sok utazóban hagy mély nyomot, és időbe telik, mire megint úgy érzik, hogy az otthonunktól több ezer kilométerre töltenék a szabadságukat.

8. Mindenes mobilok

Az érintésmentes ügyintézésnek egyetlen hátránya, hogy minden nélkülözhetetlen dolgot a telefonunkon tárolunk. A QR-kódok, az e-mailben és sms-ben érkező belépők és jegyek idején a mobil lemerülése egyenlő a katasztrófával. A tartalék akkumulátor vagy energiabank kötelező tartozék, de mi lesz velünk, ha elázik a telefonunk, vagy egyszerűen leejtjük és összetörik? Az új élethelyzetekre nyilván új megoldások, szokások születnek majd...

Fotó: Unsplash

9. Intimszféra

Saját jacuzzi, medence, napozóterasz, szauna – sokan ráéreztek ennek az ízére 2020-ban, és erről a kényelemről talán soha többé nem is akarnak lemondani. Egyre népszerűbbek az olyan kulcsosházak vagy panziók, ahol a nyaralók egymástól teljesen elkülönítve pihenhetnek, messze mások zajától, társaságától. Most a távolságtartás miatt van erre szükség, de sokan beleszerettek ebbe a szeparáltságba.

10. Viszlát, spontenaitás!

Jó időre le kell mondanunk a spontán utazások izgalmairól, helyükbe lép viszont a hosszú, édes tervezgetés – mint régen, amikor még nem vettünk tíz perc alatt, egy hamburger menü áráért barcelonai repülőjegyet. Hosszabb készülődés, több rugalmasság kell majd az utak megtervezéséhez. Bárcsak ott tartanánk már!

AMI MÉG ÉRDEKELHET