Destinația perfectă din Grecia: Creta, insula legendelor

Creta poate fi considerată pe bună dreptate unul dintre leagănele culturii europene.

Foto: Shutterstock

Insulele au fost întotdeauna văzute drept locuri magice, însă la capitolul legende, mituri şi tradiţii istorice, niciuna nu se compară cu Creta. Potrivit mitologiei antice, insula de pe Marea Mediteraneană este locul unde s-a născut Zeus; tot aici a trăit şi monstrul cu cap de taur, Minotaurul, iar legendele greceşti spun că de aici au încercat să evadeze Icar şi Daedalus.

Foto: Shutterstock

Conform istoricilor, cu peste 4.000 de ani în urmă pe insula Creta s-a format prima civilizaţie europeană, cultura minoică. Cu 2.000 de ani mai târziu, un rol important l-a avut creştinismul, biserica cretană fiind înfiinţată de însuşi Apostolul Pavel, în anul 65. Insula aflată la răscrucea dintre trei continente s-a aflat mai întâi sub dominaţie romană, apoi bizantină, veneţiană şi otomană, fiecare dintre aceste perioade lăsând urme adânci în cultura cretană. Insula a devenit în prezent un centru turistic complex, ale cărui plaje şi oaze de palmieri pot oferi momente de neuitat celor care îşi doresc să se relaxeze.

Foto: Shutterstock

Datorită poziţionării geografice, insula Creta, cu o suprafaţă de 8.336 kmp, este scăldată de razele soarelui timp de 3.400 de ore pe an, însă apa mării temperează mercurul termometrelor mai ales atunci când suflă vântul nordic specific insulelor greceşti, meltemi, şi nu vântul ce vine dinspre Sahara, sirocco.

Atmosfera mediteraneană şi temperatura plăcută a apei atrag mulţi turişti, care sosesc prin aeroporturile internaţionale din capitala Heraklion şi a celui de-al doilea oraş ca mărime, Chania sau prin cele patru porturi mari ale insulei.

Foto: Shutterstock

Infrastructura turistică a Cretei s-a adaptat cerinţelor diversificate, aşa că pe insulă se află de la hoteluri de 4-5 stele, cu piscină, la apartamente de familie şi pensiuni sau campinguri. Staţiunile aflate în nordul insulei (Kokkini Hani, Agios Nikolaos sau Hersonissos) sunt foarte căutate, însă pentru cei care îşi doresc linişte, sunt recomandate mai degrabă plajele din sud.

În centrul de odinioară al civilizaţiei minoice, localitatea Cnosos aflată în apropiere de Heraklion, sunt nenumărate opere arhitecturale: ruinele vechiului palat regal, coloanele, frescele, sala tronului. Iar Muzeul de Arheologie, unde se află cea mai bogată colecţie a civilizaţiei minoice, oferă o imagine grăitoare despre viaţa de zi cu zi din acele timpuri. Tot în cercul de atracţie al capitalei se află şi localitatea Gortys; pe uriaşul sit arheologic există vestigii din toate epocile.

Foto: Pixabay

Dominaţia veneţiană de mai multe secole a lăsat urme adânci în numeroase localităţi cretane, cum ar fi Heraklion, Chania sau Rethymnon, atmosfera de pe străduţele înguste amintind deseori de un orăşel italian de pe malul mării Adriatice. Sătucul Fodele este locul natal al pictorului devenit celebru în Italia şi în Iberia în secolul al XVII-lea, El Greco.

Creta are peste 1.000 de biserici sau capele.

Turiştii sunt bineveniţi în majoritatea instituţiilor religioase, însă nu este permis accesul cu picioarele sau umerii goi. În localităţile obişnuite însă cu turiştii, vizitatorii sunt aşteptaţi cu baticuri şi fuste lungi la intrare. Merită să vizitaţi laguna de la Elafonisos sau Parcul Naţional din Cheile Samariei, una dintre cele mai mari şi mai adânci ravene din Europa.

Foto: Shutterstock

Creta este locaţia perfectă şi pentru cei cărora le place să mănânce sănătos.

Deşi bucătăria locală păstrează în mare parte gusturile şi aromele greceşti, mâncărurile de aici sunt mai puţin „grele”. Alături de peşte şi de uleiul de măsline, printre principalele elemente ale bucătăriei cretane se numără salvia, cimbrul, numeroasele legume proaspete şi diversele brânzeturi. Pe lângă acestea iaurtul, mierea, sucul de portocale proaspăt stors şi multitudinea de fructe întregesc acest meniu gustos şi sănătos.

AMI MÉG ÉRDEKELHET