Cel mai mic oraș din lume produce băuturi neobișnuite, premiate mondial

Doar 50 de persoane trăiesc în localitatea din Croația.

Foto: Shutterstock


Cu două străzi și o mână de case, localitatea Hum poate fi considerat cu greu un oraș, dar totuși, pentru că își păstrează caracteristicile urbane, este adesea denumit ”cel mai mic oraș din lume”. În afară de mărimea sa, localitatea este celebră pentru rachiul local.

Ascuns în vestul Croației, în inima peninsulei Istria, Hum este un oraș de care probabil au auzit doar cei care urmăresc Cartea Recordurilor Guinness. Localitatea nu a fost niciodată foarte populată, iar acum locuiesc aici aproximativ 50 de persoane. Cel mai mic oraș din lume a rămas aproape neschimbat în ultima mie de ani, cu străzile sale înguste – două la număr – și clădirile medievale. Legenda spune că așezările montane din Valea Mirnei au fost construite de giganți. Dar înainte de a termina Hum, au rămas fără pietre și au decis să construiască un oraș în miniatură.

Foto: Shutterstock

CITEȘTE ȘI ASTA! UNDE SĂ NE PETRECEM VACANȚA ÎN CROAȚIA?

Așezarea medievală, cu 100 de metri lungime și 30 de metri lățime, a fost construită în secolul al XI-lea, fapt amintit și de zidul castelului care înconjoară Hum. Intrarea în localitate este păzită de un bastion, dar în secolul al XVI-lea au fost adăugate clădirilor un turn - clopotniță și un balcon acoperit (loggia). Datorită dimensiunilor sale, există doar un număr limitat de obiective turistice, unul dintre cele mai importante fiind biserica Sfântul Ieronim, care datează din secolul al XII-lea. Hum este special și din alt punct de vedere, deoarece zona din jurul orașului este plină de câmpuri verzi, care oferă condiții ideale pentru cultivarea ierburilor și a plantelor de ceai.

Foto: Aura

CITEȘTE ȘI ASTA! TOP 5 FARURI DIN CROAȚIA

Hanul local a profitat de acest lucru, pregătind băutura emblematică a orașului după o rețetă veche de două mii de ani: numită biska, este un rachiu picant făcut din vâsc. Cu toate acestea, biska nu este singura băutură alcoolică asociată cu localitatea Hum: distileria de lângă intrare produce, de asemenea, premiatul gin croat Aura Karbun și lichiorul Aura Teranino, care a câștigat, de asemenea, numeroase medalii. Acesta din urmă este realizat după o rețetă de familie care folosește struguri din soiul teran și este cel mai bine descris ca fiind un rachiu de vin.

AMI MÉG ÉRDEKELHET