CROAŢIA TOAMNA (Partea I)

În Croaţia nu găsim doar litoral și insule, ci și destinaţii de toamnă mai puţin cunoscute, dar la fel de spectaculoase și interesante. Urmează o selecţie interesantă de zone de coastă, munţi, orașe mai mici și mai mari.

Suntem într-o perioadă care poate oferi multe oportunități în ceea ce privește Croația. Cele mai populare atracții ale țării (Dubrovnik sau Lacurile Plitvice) au devenit extrem de agglomerate în ultimii ani. Acum însă, numărul vizitatorilor a scăzut considerabil, chiar și în minunatele orășele de pe litoral este liniște și pace. Acum, spunând adio valului de căldură, putem descoperi într-o dispoziție complet diferită o altă față a străzilor pietruite, nemaivorbind de multe locuri din munți despre existența cărora poate că nici nu știam până acum.

ZADAR – CEL MAI FRUMOS APUS DE SOARE DIN LUME

Foto: Getty Images

Un lung drum duce de-a lungul coastei din Peninsula Istria spre Zadar, dar este un drum de care nimeni nu se va plictisi. Dacă aveți timp, alegeți experiența condusului pe E65 (Jadranska Magistrala), în loc de autostradă. Cum Zadar a supraviețuit multor războaie, numeroase clădiri vechi au dispărut, dar orașul și porțile sale incluse în Patrimoniul Mondial, au rămas. Nici în perioada turismului de masă localitatea nu a fost în fruntea preferințelor, aici localnicii sunt cei care petrec mai mult timp la o cafea, așteptând spectacolul din fiecare seară, apusul soarelui. În 1964, celebrul regizor de filme, Alfred Hitchcock, a rămas surprins de frumusețea sa excepțională și, conform legendei, a strigat:

„Acesta este cel mai frumos apus de soare din lume, mai frumos ca în Key West din Florida!"

Fanii apusurilor de soare sunt așteptați de alte două atracții speciale, ambele pe coastă, la capătul promenadei. Instalația Salutul Soarelui este formată din 300 de panouri solare din sticlă multistratificată, care absorb energia în timpul zilei, emițând după lăsarea întunericului un joc spectaculos de lumini. Cealaltă curiozitate este „orga marină", care la prima vedere este doar un simplu rând de scări lângă malul apei, dar pe cele șapte scări paralele au fost forate câte cinci găuri. Aceste 35 de tuburi realizează melodia armonioasă a muzicii „compuse" de valuri.

CASCADA KRKA – FRATELE MAI MIC MAI PUȚIN CUNOSCUT AL LUI PLITVICE

Foto: Getty Images

Parcul Național Krka se aseamănă cu mult mai cunoscutele și mai popularele Lacuri Plitvice, în sensul în care și această zonă este rezultatul activității carstice. Vizitarea sa merită păstrată ca program de toamnă, când nu numai că sunt mult mai puțini turiști, dar și taxa de intrare este mult mai mică decât vara. Parcul național are mai multe porți de intrare. De la Skardin se poate ajunge doar cu vaporul la cea mai mare cascadă, în preț fiind inclus și costul unui bilet. Vapoarele circulă de la începutul lunii aprilie până la mijlocul lunii noiembrie și ajung în aproximativ o jumătate de oră la cascadă. Cu mașina, cel mai practice este să ajungem la intrarea de lângă localitatea Lozovac, unde există o imensă și gratuită parcare în aer liber. După cumpărarea biletelor avem două opțiuni: ori coborâm în vale cu unul dintre autobuzele care pleacă la fiecare jumătate de oră, ori pe jos, aproximativ 30 de minute. Doar de dragul mișcării

să nu alegeți a doua variantă, deoarece vom putea merge pe jos și mai târziu, în vale, pe un teren mult mai frumos. Între cascadele și lacurile mai mici și mai mari există un rând frumos construit de cărări, care pot fi explorate în puțin peste o oră.

Principala atracție a parcului este Marea Cascadă (Skradinski buk), care în realitate nu este o singură cascadă, ci suma altor 17 mai mici. Până la finele anului 2020 scăldatul era posibil sub apa care cădea, dar din 1 ianuarie 2021 este interzis. În primul rând din motive ecologice, trist pe de o parte, dar desigur de înțeles.

ZAGREB – ORAȘUL ATRACȚIILOR SURPRINZĂTOARE

Foto: Getty Images

Ca în orice capitală europeană, și în Zagreb întâlnim biserici grandioase, muzee tradiționale și moderne, străzi pietonale, centre comerciale. Dar există și câteva atracții speciale care fac capitala croată să fie cu adevărat unică. Una dintre ele este cel mai scurt funicular din lume, cu o lungime de doar 66 metri. Această cale ferată care leagă orașul inferior de cel superior a fost construită în 1890 și face parte din transportul public local, timpul de călătorie abia trecând de un minut.

Cele două vagoane circulă paralel în sens opus, iar la coborâre avem o priveliște minunată asupra orașului inferior.

Trebuie urcat cel puțin o dată cu funicularul și pentru că stația de sus se găsește lângă unul dintre simbolurile orașului, Turnul Lotrščak, la care merită să ajungem pe la amiază. Atunci vom auzi de aproape sunetul care înlocuiește clopotul de amiază, respective salva unui tun așezat într-una dintre ferestrele turnului.

O altă atracție specială este muzeul relațiilor rupte (Muzej prekinutih veza), unde de la lucruri simple, cum ar fi o frază mâzgălită pe o fițuică până la o rochie de mireasă devenită inutilă sau o bicicletă lăsată în urmă, o mare varietate de obiecte sunt expuse în săli – fiecare cu povestea sa. Și ceea ce nu încape în cele câteva camere ale muzeului, va primi un loc pe site-ul acestuia, unde putem citi alte povești triste sau care ne provoacă zâmbete.

Dacă preferați să rămâneți în afara zidurilor, vă recomandăm și un mic joc de vânătoare de comori în oraș: trebuie găsite minusculele instalații ale proiectului Mali Zagreb. Micile lucrări sunt lipite de borduri, și este nevoie de ochi foarte buni (sau ajutor local) pentru a le descoperi. Cele 11 opere de artă modelează fațadele clădirilor rezidențiale și ale magazinelor din Zagreb, cu mesajul: trăim într-un loc mic, parte dintr-o lume mare.

DE NERATAT!

Foto: Pexels

Portul din Dubrovnik

DUBROVNIK: Toamna sunt mult mai puţini turiști, așa că putem să ne plimbăm fără agitaţie și fără a sta la coadă de-a lungul principalei atracţii, zidul orașului. Preţul este de 200 de kuna, de aceea merită să alegem Cardul Dubrovnik de o zi pentru 225 de kuna, care include zidul cetăţii, intrarea în mai multe muzee și transport public gratuit.

PULA: Găsim aici unul dintre cele mai mari cinci amfiteatre romane din lume, care atrage atenţia nu doar prin dimensiunea sa, ci și prin starea sa incredibil de bună. Cumpărând bilet, putem intra sub unul din cele 72 de arcuri atât în auditoriu, cât și pe scenă, dar mai bine să lăsăm această sumă într-una din cafenelele alăturate, de pe terasa căreia vom avea parte de o priveliște mult mai memorabilă.

OPATIJA: Înaintea primului război mondial a fost cea mai la modă, cea mai elegantă staţiune de vară din Imperiul Austro-Ungar, toată lumea care conta se înghesuia aici: regi, ţari, compozitori și poeţi celebri. Și împăratul Francisc Iosif locuia aici iarna, în Hotelul Quarnero construit în 1884, primul hotel al orașului, deschis și azi sub numele de Hotel Kvarner. În plus, multe dintre reședinţele fastuoase ale fostei aristocraţii funcţionează și acum, așa că cine este atras de eleganţa epocilor trecute într-un hotel „heritage", să viziteze această staţiune de lux la modă!

AMI MÉG ÉRDEKELHET