Máramaros – 3 egynapos családi program

Aktív pihenés az ország egyik legszebb régiójában.

A tél egyértelműen a síelésé Máramarosban, de a régió a többi évszakban is gyönyörű – a család egyetlen tagja sem marad
izgalmas program, látnivaló, kóstolnivaló nélkül.

MOKANICA KISVASÚT

Fotó: 123rf

A máramarosi Felsővisó községből indul és a Vasér völgyének mesés tájain át, Erdély leglátványosabb vasútvonalán pöfög a Mokanica kisvasút. Az 1933-ban átadott erdei vasút máig az egyetlen tömegközlekedési eszköz abban a szűk térségben, ezért nemcsak turisztikai látványosságként használják. A hegyi végállomás 40 kilométerre van Felsővisótól, de így is egész napos programra készüljünk. Sőt, akár többnaposra is, hiszen a lélegzetelállító tájakra az étkező- és hálóvagonokkal ellátott Carpatia Express hotelvonattal is eljuthatunk. Mivel mindkét vonat nagyon népszerű, mindenképpen jó előre foglaljunk helyet!

VÍZESÉS ÉS GLECCSERTÓ BORSÁN

Fotó: 123rf

Borsát télen a szomszédos megyéken túlról is benépesítik a síelés szerelmesei, de a felvonó nyáron is üzemel, hiszen ez az egyik módja annak, hogy eljussunk Románia legmagasabb vízeséséhez (90 méter), a Lóhavasi-zuhataghoz. A gyalogtúra helyett a gyerekek számára biztosan nagyobb élmény néhány méterrel a föld felett siklani felfelé, és így több energiánk is marad. A felvonó végállomásánál friss tejtermékeket vehetünk a helyi pásztoroktól. Innen egy lefelé tartó ösvényen érjük el a vízesést. Ha a gyerekek bírják szusszal, elgyalogolhatunk a környék másik látványosságáig, a hegycsúcsok között megbúvó Ştiol-gleccsertóig.

KÉT KERÉKEN

Fotó: 123rf

Máramarost könnyen bejárhatjuk két keréken is – az erdei utakon, pásztorösvényeken, falusi utcácskákon, egykori vasútvonalak mentén, illetve kis részben aszfalton kialakított kerékpárútvonalakat pontosan követhetjük a piros vagy kék színű C jelzéseknek köszönhetően. Bréb település több családi túra startpontja is lehet. A faluból induló, majd Hotinka és Aknasugatag érintésével ugyanoda visszaérkező, 11 kilométeres túra a gyerekek számára sem megerőltető. Közepes erősségű a 6-7 órás, ugyancsak Brébből induló, 27 kilométeres útvonal, amely szintén áthalad Hotinkán és Aknasugatagon, de előbb Krácsfalva, Desze, Hernécs és Sugatag felé veszi az irányt. Kerékpár a környékbeli panziók többségében bérelhető.

AMI MÉG ÉRDEKELHET