Nincs messze tőlünk Európa leginkább családbarát városa!

Sokan gondolkoznak azon, hogy családostul egy új városban folytatnák az életüket. Egy új kutatás ebben nyújthat segítséget.

Fotó: Shutterstock

A Reassured életbiztosítási cég egy új tanulmányban annak járt utána, mely városok nyújtják a legjobb lehetőséget azok számára, akik családostól szeretnének új életet kezdeni. A felmérésben az átlagos havi bérleti díjakat, a család átlagos havi költését, a bűnözési rátát, a parkok és gyerekprogramok számát, a szennyezettséget és a gyermekgondozás havi költségeit vették figyelembe.

Fotó: Shutterstock

Bécs

Bécs végzett a leginkább családbarát európai városok ranglistájának élén.

Egy háromszobás ingatlan havi bérleti díja itt átlagosan 1560 euróra tehető, amivel Bécs lekörözte a felmérésben vizsgált városok legtöbbjét. Az osztrák főváros ezen felül bővelkedik zöld parkokban, illetve gyerekprogramokban is: előbbiből például összesen 44 található a város határain belül. A város a bűnözés tekintetében is jól teljesített: a maximális 100 pontból Bécs mindössze 28,3-as pontszámot ért el. Bécs mellett egyébként Ausztriából Salzburg és Innsbruck is kimondottan gyerekbarát településeknek számítanak – hívja fel rá a figyelmet az Euronews. A gyerekprogramok tekintetében a felmérés szerint a fővárosok számítanak a legjobb választásnak. A kutatás szerint a legtöbb programlehetőséget olyan városok tudják nyújtani a gyerekek számára, mint Róma, London, Párizs, Prága és Amszterdam. A legkimagaslóbb eredményt ebben a kategóriában Róma érte el.

A legbiztonságosabb ország

Fotó: Shutterstock

Zürich

Ha a biztonság lenne a legfontosabb faktor számunkra, akkor Svájcban érdemes nézelődnünk.

Bár a legbiztonságosabb városnak az osztrák Salzburg mondható (11,94-es bűnözési rátával), országos szintet nézve Svájcban található a legbiztonságosabb városok fele: Zug, Lugano, Luzern, Bern és Zürich. Ugyanakkor Svájc számít egyben a legdrágábbnak is, a fent említett városok elsősorban a magas költségek miatt kerültek a lista végére. Zürichben például egy háromszobás ingatlan bérlését körülbelül 4400 euróba kerül. A legkevésbé családbarátabb város titulusát a Manchester (Egyesült Királyság) városa érdemelete ki, ahol magas légszenyezettség és a bűnözési ráta is, miközben egy család mintegy 2060 eurós bérleti díj mellett találhat magának lakást.

Top 20 családbarát város Európában

  1. Bécs, Ausztria
  2. Prága, Csehország
  3. Róma, Olaszország
  4. Helsinki, Finnország
  5. Salzburg, Ausztria
  6. Nürnberg, Németország
  7. Innsbruck, Ausztria
  8. Bergen, Norvégia
  9. Galway, Írország
  10. Trieszt, Olaszország
  11. Párizs, Franciaország
  12. Reykjavik, Izland
  13. München, Németország
  14. Stockholm, Svédország
  15. Hamburg, Németország
  16. Oslo, Norvégia
  17. Koppenhága, Dánia
  18. Arhus, Dánia
  19. Delft, Hollandia
  20. Hannover, Németország
AMI MÉG ÉRDEKELHET