Íme Olmütz, Csehország (egyelőre) titkos látnivalója!

A Morva folyó partján fekvő Olmütz nemcsak történelmi emlékeiről ismert, hanem varázslatos hangulatának köszönhetően nemzetközi konferenciák és fesztiválok népszerű helyszíne is.

Fotó: Pixabay

A történelmi morva főváros, Olmütz rengeteg látnivalóval büszkélkedhet, ám mégsem lett belőle kirakatváros, az utcákon sétálva nem találkozunk turisták hömpölygő tömegeivel. A belváros gyalog is kényelmesen bejárható, ráadásul a műemlékek többsége ingyenesen látogatható. Az ide érkező turistákat elsősorban az épített örökség, a kolostorok, a templomok, a múzeumok és gyönyörű parkok vonzzák. Olmütz azonban egy életteli egyetemi város is, ahol nincs hiány a kiváló sörözőkből, éttermekből és kávéházakból sem.

Fotó: Shutterstock

A Felső tér (Horní náměstí) és az Alsó tér (Dolní náměstí) már akkor a város központjának számítottak, amikor Olmütz még Morvaország fővárosa volt. A Felső tér domináns épülete a gótikus-reneszánsz stílusú városháza, amelynek oldalában a kevéssé ismert olmützi orloj (csillagászati óra) található. Az eredeti, 15. századi heliocentrikus csillagászati óra a II. világháború alatt megsérült, és a hiányzó részeket az 1950-es évek szocialista realista stílusában rekonstruálták. A Felső téren két barokk szökőkutat is megcsodálhatunk, az egyiket Herkulesről, a másikat Julius Caesarról nevezték el.

Az Alsó tér domináns látványossága a 300 évvel ezelőtt felállított Mária-oszlop, valamint a Jupiter- és a Neptunusz-kút.

Fotó: Shutterstock

A városháza közelében, a Felső téren található barokk Szentháromság-oszlop (Sloup Nejsvětější Trojice) a város jelképe, egyik fő nevezetessége. Az 1714 és 1754 között épített, 35 méter magas oszlopot csaknem 40 szobor díszíti. Ez Csehország legnagyobb szoborcsoportja, amely két évtizede már az UNESCO kulturális világörökség részét képezi.

Mivel kizárólag olmützi mesterek dolgoztak rajta, ezért a lokálpatriotizmus szimbóluma is.

Fotó: Shutterstock

A történelmi központban, a Vencel-domb tetején látható vár a hozzá tartozó épületekkel együtt alkotja Csehország egyik legkiterjedtebb várnegyedét. A komplexum része az eredetileg román, majd a 13. században gótikus stílusban átépített és gyönyörű freskókkal díszített Szent Vencel-székesegyház, amelynek 100 méter magas tornyából lenyűgöző panoráma nyílik a városra.

ZooOlomouc 

Fotó: zoo-olomouc.cz

A ZooOlomouc nevű helyi állatkertben mintegy 400 állatfaj látható.

A hat tematikus pavilon mellett – dél-amerikai állatok, zsiráfház, majomház, vadállatok, denevérek és leopárd pavilon – tengeri akváriumok és szafariterületek is vannak. Mindenképpen érdemes felmenni a 32 méter magas kilátóra is, ahonnan felülről is meg lehet szemlélni az állatkertet, illetve Olmützre is nagyszerű kilátás nyílik innen.

​Olmützi kvargli

Fotó: tvaruzky.cz

Egy olmützi kirándulás nem lenne teljes, ha nem kóstolnánk meg az ínyencek által nagy becsben tartott, a városról elnevezett kvarglit (olomoucké tvarůžky), amelyet a csehek tvarůžky, míg a morvák tvargle néven emlegetnek. Ma már csak az 1876-ban alapított lošticei sajtgyárban készítik ezt az igen intenzív illatú és ízvilágú, henger alakú sajtot. Annyira híres, hogy még saját múzeuma is van (Múzeum olomouckých tvarůžků), ahol megtekinthetjük a gyártáshoz használt eredeti berendezéseket, a kvarglicukrászdában (Tvarůžková cukrárna) pedig megkóstolhatjuk a belőle készített süteményeket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET