Vonattal Svájcban – kihagyhatatlan körutazás (1. rész)

Akár télen, akár nyáron utazzunk Svájcba, a vonatozás egyszerűen kihagyhatatlan, az ország panorámaablakos szerelvényeivel tett felfedezésért önmagában megéri útra kelni.

Fotó: Unsplash

Talán nincs még egy ország, ahol maga a közlekedési eszköz lenne az egyik legizgalmasabb attrakció. Svájcban mintha egy csodálatos mesekönyv lapjain utaznánk: hatalmas hegycsúcsok, csillogó tavak, elképesztően zöld mezők váltakoznak az út során. Sorozatunk első részében egy nyolcnapos vonattúrát mutatunk be, amelynek szakaszait természetesen külön is teljesíthetjük.

Illusztráció: Nyilassy Lili

A három leghíresebb, leglátványosabb útvonal Svájcban a Glacier Express, a Bernina Express, valamint a Gotthard Panorama Express, ezek mellett hatalmas panorámaablakokkal közlekedik még a Voralpen Express és a GoldenPass Panoramic Express is. Ezt az öt járatot három kiegészítő vonatúttal össze lehet kötni egy átfogó nyolcnapos körutazásban, ráadásul úgy, hogy még a legizgalmasabb, legnevezetesebb hegyi vasutakat is kipróbálhatjuk. Az ajánlott nyolcnapos, 1280 kilométeres kiruccanást ugyanis úgy állították össze, hogy két panorámavonat közt jusson idő egy-egy kirándulásra is. És amit talán mondani sem kell: a vonatok óraműpontossággal közlekednek, tiszták, és szinte mind kínál étkezési lehetőséget is.

All inclusive bérlet: 8 napos Swiss Travel Pass 

  • Bár léteznek 3, 4 és 15 napos bérletek is, ez a legcélszerűbb választás, mellyel körbeutazhatjuk az országot.
  • Ár: 418 svájci frank, ami valójában csak első pillantásra drága, ha azt nézzük, hogy külön megvéve egyedül a Glacier Express jegyára 152 svájci frank.
  • Kedvezmények: a bérlet nemcsak a vasútra, de buszokra, hajókra, városi tömegközlekedésre is érvényes, sőt, számos múzeumba és más látványosságba jogosítanak ingyenes vagy kedvezményes belépésre.
  • További infók: sbb.ch

A 3 legszebb panoráma-útvonal:

Glacier Express

Fotó: www.sbb.ch

A Glacier Express nem véletlenül érdemelte ki a „világ leglassúbb expressz vonata" becenevet, hiszen közel nyolc óra alatt teszi meg a Zermatt és St. Moritz közötti mintegy 300 km távolságot – elképesztően szép tájakon. Az utazás során a vonat 291 hídon és 91 alagútban halad át, közülük legismertebb, legtöbbet fotózott látványosság a Landwasser viadukt.

Az egész utazás rendkívül kifinomult élmény.

Patyolattiszta, tágas, gyönyörű vonat hatalmas ablakokkal, végtelenül kedves személyzet, lenyűgöző panoráma, háromfogásos finom ebéd, amelyet az étkezőkocsiban fogyaszthatunk el, de kérésre akár az asztalhoz is hozzák – mi kellhet még? Még wifi is rendelkezésre áll, na nem mintha érdemes lenne az internetet babrálni, amikor annyira gyönyörű a táj.

Teljes menetidő: 7 óra 45 perc

Bernina Express

Fotó: www.sbb.ch

A Bernina Express a másik nagy közönségkedvenc, amely szigorúan véve Chur és Tirano között közlekedik, de a körút során a St. Moritz és Lugano közti szakaszon, vesszük igénybe. Ez is csak nevében „expressz", ami inkább arra utal, hogy kötelező az előzetes helyfoglalás. A sebesség viszont ez esetben is cammogós, de ezen nem bánkódik senki, hiszen főleg turisták utaznak rajta, akik pont, hogy minél tovább akarnak a tájban gyönyörködni.

Teljes menetidő: 6 óra 15 perc

Gotthard Express

Fotó: www.sbb.ch

A harmadik nagy klasszikus a Gotthard Express, amely viszonylag új panorámajárat – mindössze öt éve üzemel. Csak a panorámaablakos kocsik újak, az útvonal nem: már a 19. század közepén megszületett az ötlet, hogy az Alpok két oldalát össze kellene kötni vasúti sínekkel. A terv megálmodója Alfred Escher volt, akinek szobra most az egyik kocsiban „utasként" ücsörög. Az ezer méter szintkülönbséget áthidaló, 1872 és 1882 között megépített vasút a kor híres mérnöki vívmánya volt és azóta is remekül üzemel.

A legbravúrosabb szakasz az, ahol mindössze 30 km távon kell 670 méter szintkülönbséget leküzdeni.

Itt időnként jókora hurkokat tesz meg a vonat, hogy egyre lejjebb (feljebb) ereszkedjen.

Teljes menetidő: 5 óra 15 perc

Gotthard Panorama Express – egy kis kedvcsináló 

youtu.be

Gotthard Panorama Express
AMI MÉG ÉRDEKELHET