Egy brit állatkert új módszerrel próbálja megnevelni a káromkodó papagájokat

A vadaspark új tervet dolgozott ki a csúnyán beszélő papagájok rehabilitálására, miután azok káromkodási lavinát indítottak el. Ám a próbálkozás akár a visszájára is elsülhet...

Fotó: Wikimedia


Amikor 2020-ban a kelet-angliai Lincolnshire Wildlife Park szürke jákópapagájokat kapott adományként, 5 egyedet el kellett szigetelniük a többiektől, annyira csúnyán káromkodtak. A park szakemberei most azonban egy új, ám kockázatos megközelítést alkalmaznak, hogy az eredeti öt rosszcsont madár, illetve az azóta kapott három, szintén csúnyán beszélő papagáj beilleszkedjen az állományba. „Amikor eljöttünk, hogy elszállítsuk őket, a szállítóládáikból kijövő szókincsük borzalmas volt. Nem a szokásos csúnya beszéd volt ez, hanem alpári káromkodás" - mondta Steve Nichols, a park ügyvezető igazgatója a CNN-nek az újonnan kapott három madárról.

Az új stratégia lényege, hogy a 8 madarat beengedik a másik 92 mellé, amelyek nem utánoznak csúnya szavakat, hátha a csoportban átalakul a szókincsük.Nyolc rendkívül káromkodó papagájt tettünk 92 nem káromkodó papagáj mellé. Ha az új stratégia beválik, a nyolc papagáj megtanulhatja mindazokat a szép hangokat, amelyeket az állomány többi papagája kedvel. Ám az is előfordulhat, hogy ehelyett a másik 92 is elkezd káromkodni, ami teljes káoszhoz vezet majd’” – tette hozzá Nichols.

Fotó: Pixabay

Az elszigeteltségben eltöltött idő után az első öt madár beilleszkedése a csoportba Nichols szerint "nagyrészt" sikerült, de néha még mindig káromkodnak, sőt, utána még nevetnek is egyet, utánozva a vulgáris nyelvezetükre adott leggyakoribb reakciót. A szürke jákópapagájok pontosan visszaadják a hallott hangokat, így „hatuknak férfihangja van, kettőnek női hangja, de amikor mindannyian káromkodnak, akkor mindegyik csúnyán hangzik" - magyarázta Nichols. A park nagyméretű táblákat helyezett el, amelyek figyelmeztetik a látogatókat a papagájok nyelvezetére, de egyelőre még nem érkezett még panasz. Sőt, következetesen „sokkal több látogatót hallottunk csúnyán beszélni a papagájokkal, mint papagájokat káromkodni a látogatók előtt" - mondta Nichols.

Fotó: Wikimedia

Az egymással különböző hangokon kommunikáló szürke jákópapagájok rendkívül szociálisak, akár 1000 fős csoportokat alkotnak, hogy éjszaka együtt pihenjenek a nyugat-afrikai vadonban. A kutatók szerint intelligenciájuk szinte páratlan az állatvilágban, csak a majmokéhoz, a bálnákéhoz és a delfinekéhez hasonlítható. A csúnya szavakat különösen könnyű utánozni a szürke jákópapagájok számára, mert az emberek szinte mindig ugyanabban a hangnemben és szövegkörnyezetben használják őket - magyarázta Nichols. "Amikor felszólítunk valakit, hogy menjen el, általában mindig ugyanúgy mondjuk" - jelezte Nichols.

A park dolgozói az eddigi eredmények alapján joggal reménykednek abban, hogy a papagájok megtanulják a csoport hangjait, és megszabadulnak a rossz szokásaiktól. „Rengeteg más zajt és hangot utánozhatnak a kapuk nyikorgásától kezdve a csukódó ajtókon át az emberek nevetéséig és a mobiltelefonok hangjáig – jelezte Nichols, mi segíthet a papagájok „szókincsének” szebbé tételében. – Remélem, hogy ez is része az alkalmazkodási időszaknak, de nem hiszem, hogy valaha is elfelejtik a káromkodást, mert amint valaki káromkodik előttük, ők is csúnya beszéddel válaszolnak majd vissza."

AMI MÉG ÉRDEKELHET