Cum să alegem un loc în avion în timpul pandemiei

Dacă zburăm, s-o facem într-un mod cât mai sigur posibil.

Foto: Unsplash

În timpul pandemiei avioanele sunt poate unul dintre cele mai sigure mijloace de transport public, deoarece se acordă o atenție deosebită curățării și circulării aerului, iar purtarea măștii este în continuare obligatorie. Anterior, am oferit sfaturi despre cum să evitați părțile cele mai infectate din aeroporturi și, de asemenea, v-am ajutat să vă pregătiți pentru o călătorie în timpul unei epidemii. Dar există oare locuri mai bune și mai puțin bune în avion?

Companiile aeriene au introdus în acest an reglementări stricte de securitate pentru a reduce cât mai mult posibil răspândirea epidemiei de coronavirus: dezinfectează continuu si temeinic, au întotdeauna grijă ca nimeni să nu își dea jos masca, în plus, majoritatea companiilor permit doar îmbarcarea persoanelor vaccinate de două ori sau care au un test PCR negativ recent. Poate părea greoi, dar, din fericire, foarte mulți oameni au decis anul acesta să urce într-un avion și să vadă lumea.

În avioane aerul este curățat cu filtre HEPA, cel mai eficient filtru disponibil. Călătoria cu avionul nu este, deci, cu nimic mai riscantă decât a sta într-un spațiu închis, dar este mult mai sigură decât la un concert, de exemplu, unde spectatorii vorbesc, cântă și strigă. Când aeronava așteaptă încă la sol și ușile sunt deschise, sistemul de filtrare a aerului nu funcționează, așa că se încearcă scurtarea perioadei de îmbarcare și debarcare, iar membrii echipajului le cer pasagerilor să nu se înghesuie și să mențină distanța de siguranță față de ceilalți. De altfel, câteva companii aeriene intenționează deja să pornească motoarele auxiliare ale aeronavei în timpul îmbarcării pentru a menține filtrele de aer în funcțiune chiar și atunci când staționează.

Dar să vedem ce aspecte merită luate în considerare la rezervarea unui loc.

Panoramă și flux de aer

Majoritatea companiilor aeriene au luat devreme decizia de a lăsa libere locurile centrale pe aeronavele cu 2x3 rânduri, ceea ce a fost o mișcare bună, fiind singura modalitate de a păstra distanța socială. Anterior, cercetările au arătat că în scaunele de la geam răspândirea virusului scade cu 23-57%, așa că aici șansele de a ne infecta sunt cele mai mici. Dacă orice loc din avionul cu care călătorim este disponibil, atunci să solicităm un bilet lângă geam și să le evităm pe cele de lângă culoar, pentru că acolo vom intra în contact cu toți pasagerii și însoțitorii de bord în timpul zborului, de câte ori trec pe lângă noi.

Dacă nu există opțiunea de a cumpăra un bilet la clasa business, atunci chiar și la economy putem găsi locuri bune la capătul avionului, deoarece multora nu le place să stea acolo. Să fim însă atenți să nu stăm aproape de toaletă – și nu din cauza mirosurilor neplăcute, ci pentru că pasagerii stau la coadă în acea zonă a avionului.

Încă 3 lucruri de care să țineți cont:

  • Să alegem o mască de încredere: una chirurgicală sau N95/FFP2. Merită să ne gândim la faptul că măștile textile nu sunt cele mai bune pentru un zbor lung, deoarece se udă. De asemenea, este important să purtăm o mărime bună, care se potrivește cel mai bine feței. Dacă mâncăm în avion, să ne punem înapoi masca în timp ce mestecăm.
  • Să ne vaccinăm! Deocamdată este cel mai bun mod de a evita boala sau de a trece mai ușor prin ea.
  • Să ne dezinfectăm în mod constant mâinile și să urmăm instrucțiunile dacă ne dăm seama că am întâlnit o persoană infectată.
AMI MÉG ÉRDEKELHET