Bucătăria mondială: cum se face și la ce este bun siropul de arțar?

Siropul de arțar nu poate lipsi din aproape nicio bucătărie canadiană sau americană. Dar de ce a devenit atât de popular și la ce este folosit?

Foto: Unsplash

După miere, siropul de arțar este cel mai popular și mai sănătos îndulcitor natural din lume – datorită aromei sale de caramel și texturii lichide, este folosit nu doar ca înlocuitor pentru zahăr, ci și ca topping.


Foto: Unsplash

Siropul de arțar este originar din Canada – arțarul de zahăr este originar din partea estică a Americii de Nord și, până astăzi, majoritatea copacilor pot fi găsiți acolo. De altfel, în lume există aproximativ 200 de specii diferite de arțari și destul de multe dintre ele sunt potrivite pentru extragerea siropului. Pe lângă arțarul de zahăr, și arțarul roșu și negru sunt bogați în sevă.

Extragerea siropului de arțar este un proces foarte simplu, dar nu se poate face pe tot parcursul anului.

Seva cea mai bogată în nutrienți este extrasă timp de 4-6 săptămâni pe an. 70% din siropul de arțar din lume este produs în provincia canadiană Quebec – însă doar aproximativ un sfert din această cantitate este consumată de canadieni, restul fiind exportată în Statele Unite.

Foto: Shutterstock

Extracția are loc primăvara, când nopțile sunt încă foarte reci, dar zilele sunt calde și copacul produce atunci cea mai multă sevă – cantitatea pentru un copac poate fi de 20-60 de litri pe sezon, un mare procent din aceasta este apă. Seva se fierbe apoi și se îngroașă: din aproximativ 40 de litri de sevă de arțar se obține 1 litru de sirop de arțar.

Foto: Unsplash

Similar mierii, și siropul de arțar poate fi falsificat: se diluează, apoi se adaugă zahăr și coloranți. În 2016 a fost introdus un sistem de clasificare a calității siropului, care se determină în funcție de culoarea siropului, mai precis în funcție de capacitatea acestuia de a transmite lumina.

AA este cel mai pur, mai limpede sirop, iar cea mai slabă calitate este gradul D, care poate fi folosit doar ca aditiv.

Tipurile AA și A au un gust plăcut și culoare clară, B este mediu, adică are un gust puternic și este mai întunecat la culoare, C indică un gust foarte puternic și o nuanță maro închis, iar D este cel mai întunecat și chiar puțin amar.

Foto: Unsplash

Siropul de arțar are un conținut ridicat de minerale și vitamine, dar este mai puțin hrănitor decât mierea. Fiind ușor de digerat și foarte rar alergen, este o alternativă foarte bună pentru aromatizarea mâncărurilor pentru bebeluși. Cei cărora le place gustul de caramel îl pot folosi pentru a îndulci băuturi, prăjituri și sosuri, fiind excelent și ca topping pentru salată și marinată de carne.

AMI MÉG ÉRDEKELHET