Bucătărie mondială: din ce este și cum se face tofu?

Tofu provine din Asia și este aliment de bază mai ales în bucătăria chineză, japoneză, coreeană și din Asia de Sud-Est.

Foto: Pixabay

Brânza de soia sau brânza din boabe de soia nu este un preparat foarte gustos în sine, dar datorită faptului că are un gust neutru, poate fi foarte bine aromatizată și preparată în multe feluri. Să vedem de unde vine și din ce este făcut tofu!

Foto: Pexels

Tofu este de fapt proteina din laptele de soia, care inițial are o textură asemănătoare cașului. Această brânză proaspătă de legume este stoarsă pentru a-i da o textură fermă. Tofu este cea mai importantă sursă de proteine vegetale pentru vegani și vegetarieni - având un gust și un miros neutru, poate fi aromatizată în orice fel.

Foto: Shutterstock

După cum ne-am obișnuit, în bucătăria asiatică există din toate felurile o versiune proaspătă și una conservată. Esența acestei din urmă metode este că prin fermentare mâncarea fi păstrată aproape oricât – la fel se întâmplă și cu tofu. Să vedem ce versiuni există:
  • Cea mai proaspătă versiune de tofu este cea moale, cremoasă, care se mănâncă cu lingura chiar și în Asia, și are o textură asemănătoare budincii.
  • Tofu tare poate fi tăiat, de exemplu, în cuburi – acesta este cel mai comun soi, dar există și unele tipuri care pot fi zdrobite cu furculița. Are și o varietate afumată, este delicioasă marinată și prăjită sau la grătar.
  • Tofu uscat este un soi tare, cel mai asemănător cărnii, așa că este feliat în același mod: se taie în felii mici, și acestea se pot găti și prăji oricum.
  • Tofu conservat este fie fermentat, fie tăiat cubulețe în sos picant cu oțet de orez.
  • Pielița de tofu (sau crusta de tofu) se realizează când pielița apare deasupra laptelui de soia (ca la fierberea laptelui), aceasta se adună, se condimentează și se prăjește. Seamănă cu omleta

Recomandări

Foto: Unsplash

  • Pentru o aromă asiatică, să marinăm cuburile de tofu în sos teriyaki și să le prăjim în tigaie cu ulei de susan – sunt grozave pentru topping de salată și cu orez.
  • Se poate face curry sau chiar tocană din ele, iar rezultatul final depinde doar de creativitatea noastră...
  • Dacă vrem să-l folosim în loc de brânză de vaci, să-l aromatizăm cât mai mult.
  • Vara acest tofu este bun și pentru grătar, deoarece nu se topește și nu se destramă ca brânzeturile grase.
AMI MÉG ÉRDEKELHET