Sigur nu vei ghici din prima din ce țară provine ”Brânza Anului 2023”
În ultimii 30 de ani, premiile World Cheese Awards și-au construit treptat o reputație, iar acum aproape toți experții sunt atenți atunci când juriul anunță rezultatele.
Anul acesta, peste 4.000 de brânzeturi din întreaga lume au fost prezentate la World Cheese Awards pentru a fi jurizate de experți, clienți, comercianți și jurnaliști culinari. Câștigătorul marelui premiu a fost Nidelven Blå, o brânză albastră semisolidă, produsă manual la ferma de familie Gangstad din Norvegia.
Brânzeturi Gangstad
Foto: ysteri.no
Pe locul al doilea s-a clasat brânza belgiană Baliehof Houtlandse Asche Kaas, o brânză dură produsă din lapte de vacă nepasteurizat. Eberle Würzig Seit 5 Generationen, o brânză elvețiană de la Eberle Würzig, s-a clasat pe locul al treilea, în timp ce Eleftheria Brunost din India s-a clasat pe locul al patrulea.
În mod surprinzător, două "națiuni producătoare de brânzeturi" nu au intrat în top zece: nici brânzeturile franceze, nici cele britanice nu au fost premiate.
Top 10 World Cheese Awards 2023
Foto: Shutterstock
- Nidelven Blå, Gangstad Gårdsysteri (Norvegia)
- Baliehof Houtlandse Asche Kaas (Belgia)
- Eberle Würzig Seit 5 Generationen (Elveția)
- Eleftheria Brunost, Vivanda Gourmet (India)
- Müller-Thurgau Rezent, Käserei Müller-Thurgau (Elveția)
- Kärntnermilch Mölltaler Almkäse Selection (Austria)
- Michel a Rohmilchkäserei Backensholz (Germania)
- Holland Delta, Van der Heiden Kaas (Țările de Jos)
- Old Amsterdam Goat, Westland Kaasexport (Țările de Jos)
- Parmigiano Reggiano Rastelli Fratelli (Italia)
- Bucătărie mondială: sandviș în stil italian – panino! ›
- Bucătărie mondială: din ce este și cum se face tofu? ›
- Bucătăria mondială: cum se face și la ce este bun siropul de arțar? ›
- Bucătărie mondială: cum și din ce este făcut cușcușul? ›
- Bucătăria mondială: ce este Torta Barozzi și de ce a devenit un mit pentru italieni? ›