Bucătărie mondială: cum se realizează diferitele paste de curry?

Tocanele de tip curry se numără printre cele mai gustoase și mai picante feluri de mâncare din lume și, în ciuda (sau datorită) iuțelii lor, sunt foarte populare în întreaga lume. Să vedem ce ingrediente sunt folosite în pastele de curry și ce soiuri există!

Foto: Shutterstock

Una dintre cele mai mari atracții turistice din Asia de Sud-Est este curry-ul thailandez, de două feluri: roșu și verde, cu arome diferite. Curry-ul roșu este puternic, corpolent, iar cel verde are un gust mai blând, mai fin, dar acasă niciunul nu este ușor de imitat, chiar dacă aducem cu noi din vacanță o sticlă cu pastă de curry sau o realizăm singuri acasă.

Foto: Shutterstock

  • Curry verde: pentru această tocană se folosește chili verde, busuioc, coriandru și suc de lime.
  • Curry galben: este la fel ca cel verde, dar cu foarte mult turmeric. La noi, în Europa, este cel mai comun amestec.
  • Curry roșu: se face cu diferite legume, dar un lucru este identic la fiecare; se gătesc 20 de bucăți de chili în el, se adaugă o eșalotă, usturoi, galanga, roiniță, chimen, coriandru, piper verde, sare, pastă de crab, lime.

Pasta poate fi măcinată într-un mojar sau robot de bucătărie, iar dacă este pusă într-o sticlă mică, poate rezista o lungă perioadă de timp. Foarte puțin din ea este de ajuns pentru a aroma tocana, dar poate fi amestecată și în marinada de carne. Dacă facem pastă de curry proaspătă acasă, s-o punem în frigider într-o sticlă mică, care se etanșează, și s-o folosim timp de maxim 2-3 săptămâni.

Putem cumpăra și sosuri foarte bune gata făcute, iar dacă suntem în căutarea unei soluții și mai simple, să luăm praf de curry pe care să-l punem la prăjit în puțin ulei.

Curry-ul poate fi mai mult decât o tocană, în multe locuri și supele se aromatizează cu curry, de exemplu se pune curry în supa thailandeză tom yum. Curry-ul indian este puțin diferit, foarte picant, având o bază cu turmeric, dar și acolo se folosește și pentru preparate din carne și legume.

AMI MÉG ÉRDEKELHET