Cum vom călători după pandemie?

O anchetă amplă despre viitorul călătoriilor şi previziunile globale ale actorilor din sectorul turistic.

Foto: Unsplash

Deși sunt oameni care – din datorie sau din pasiune – continuă să umble prin lume, în ciuda restricțiilor, potrivit estimărilor OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică) din noiembrie 2020 situația pandemică a afectat aproape 60% din turismul internațional, dar conform calculelor preliminare, acest procent ar fi putut ajunge și la 80% la sfârșitul anului trecut. În plus, transportul global în masă a contribuit foarte mult la răspândirea la nivel mondial a epidemiei, iar în viitor ne putem aștepta la schimbarea obiceiurilor de călătorie.

CERINȚE MAI STRICTE DE SIGURANȚĂ

Fotó: Unsplash

Așa cum și atentatele teroriste din Statele Unite de la 11 septembrie 2001 au schimbat fundamental zborurile, probabil și pandemia va lăsa urme prin anumite măsuri de siguranță. Controlul medical, de exemplu măsurarea temperaturii, va fi de bază în aeroporturi și gări mai mari, dar și la principalele obiective turistice, hoteluri și restaurante va trebui să ne obișnuim cu verificarea temperaturii corpului. Este posibil să li se ceară călătorilor efectuarea unui test COVID-19 înainte de a pleca în străinătate, dar prin dezvoltarea testelor rapide, acest mod de verificare poate deveni obligatoriu înainte ca cineva să intre într-o anumită țară. Iar dacă se dovedește că vaccinul este eficient, este posibil ca, pe lângă pașaport, să ni se ceară și certificatul de vaccinare.

Directorul companiei aeriene Qantas din Australia a menționat deja că iau în considerare să accepte doar pasageri cu certificat de vaccin pe zborurile lor. Iar companiile low cost aproape sigur vor fi nevoiți să-și schimbe strategia, deoarece până acum au putut oferi bilete ieftine înghesuind un număr maxim de călători în avioane. Dar normele de distanțare socială probabil vor fi respectate și în continuare în ceea ce privește transportul în masă, iar asta va însemna scăderea numărului de pasageri - cu șanse ridicate să crească prețurile. Cozile de pe aeroporturi vor fi mai lungi, și check-in-ul va necesita mai mult timp. Normele de curățenie și dezinfecție vor fi stricte o bună bucată de vreme, așa cum și măștile vor rămâne obligatorii în transportul public. Este posibilă și restricționarea serviciilor oferite în avioane și trenuri, reducând și în acest mod posibilitatea contactului fizic. Vor fi servite doar alimente preambalate, nu vor fi distribuite pături, căști și ziare, va fi oprită vânzarea diverselor produse.

Potrivit Pacific Asia Travel Association, călătorii vor fi atrași de destinații care sunt curate, sigure și au implementat măsuri pentru a nu răspândi virusul. De exemplu țările asiatice care au oprit rapid epidemia vor avea un avantaj asupra celor care n-au reușit să controleze boala.

CĂLĂTORII MAI PUȚINE, MAI LUNGI, „MAI ADÂNCI”

Foto: Unsplash

Potrivit prognozelor CN Traveller și National Geographic, pandemia a avertizat omenirea că a călători nu este un drept, ci un privilegiu, și în viitor vor fi tipice călătoriile mai rare, dar mai lungi și mai atent planificate. Securitatea și sustenabilitatea vor fi aspecte importante, așa că zonele care atrag turiștii ca un magnet, cum ar fi Piața San Marco din Veneția, vor pierde din popularitate. Vor fi apreciate în schimb destinațiile mai mici și mai puțin cunoscute, distribuind mai bine în fiecare țară „povara turistică". În loc să bifăm în pași de alergare faimoasele atracții, poate deveni popular stilul de călătorie mai lent și mai puțin stresant, prin care ne putem cufunda mai bine în cultura locală. Vom aprecia mai bine destinațiile apropiate de casă și cazările mai mici în detrimentul hotelurilor care găzduiesc o mulțime de oameni. Sunt unele locuri de cazare - în Elveția există deja un astfel de precedent - ce oferă și serviciu de carantină, iar aici putem trece prin boală sub supraveghere medicală.

6 trenduri

Foto: Unsplash

Publicația Euronews, într-un studiu despre tendințele de călătorie de după 2020, a evidențiat cele șase tendințe ascendente, care vor caracteriza călătoriile viitorului.

1. Retragerea în sălbăticie

Închiși timp de mai multe luni în case, oamenilor vor căuta cu precădere spațiile mari, deschise, cerul liber, așa că va crește în continuare popularitatea drumețiilor cu rucsacul, aproape de natură. Parcurile naturale, „cu cerul înstelat" și rezervațiile naturale vor fi destinațiile ideale, precum și zonele izolate care oferă liniște și pace în urma acestui an care a avut parte de mult zgomot prin știrile mass media extreme.

2. Ecoturismul

Odată cu creșterea responsabilității față de planetă, ne putem aștepta la extinderea ecoturismului, deoarece va fi important pentru călători să lase în urmă o amprentă ecologică cât mai mică. Vor avea avantaj locurile care funcționează într-un mod sustenabil și dețin diferite certificate verzi. Se așteaptă la creșterea popularității vacanțelor prin care ne plătim prin muncă gazdele în schimbul cazării și mesei.

Foto: Pexels

3. Explorări cu rulote

Cum aeroporturile și transportul public vor fi tot mai aglomerate, oamenii vor prefera propriile mașini, biciclete sau autorulote, prin intermediul cărora pot descoperi mai multe destinații interesante într-o vacanță. În plus, în timpul drumului evităm contactele cu străinii.

4. Călătoriile wellness

Din 2021 ne putem aștepta ca amatorii plajelor să schimbe șezlongurile și cocktailurile pe covorașe de yoga și apă de cocos. Chiar dacă nu călătoresc special pentru o experiență detox, vor dori un concediul în urma căruia să se odihnească. Va crește popularitatea apelor medicinale locale, stațiunilor balneare cu tratamente speciale și așezărilor montane cu aer curat. Potrivit Global Wellness Institute, în 2022 turismul wellness va acoperi 18% din călătoriile globale.

Foto: Unsplash

5. Nomazi digitali

Numărul persoanelor care combină jobul cu timpul liber va crește odată cu răspândirea home office-ului, astfel vor fi populare destinațiile care combină un mediu natural plăcut și cazare la prețuri accesibile cu o conexiune Wi-Fi stabilă. Conceptul de vacanță se schimbă, retragerile mai lungi, chiar de câteva luni în diferite țări, vor deveni un lucru obișnuit. În Thailanda, insulele Bermude sau Barbados crește numărul ofertelor de cazare cu pachete de trei luni pentru home office între palmieri, pentru cei care doresc să lucreze într-un mediu exotic.

6. Cunoașterea adevărată a comunităților locale

În epoca filtrelor, rolul realității este apreciat și, în timpul călătoriilor, experiențele prin care vom putea cunoaște adevărata față a locuitorilor, comunităților și peisajului, vor fi mai valoroase. Călătorii pot sprijini producătorii și micii întreprinzători locali, turismul având astfel un efect pozitiv asupra dezvoltării zonei.

Foto: Unsplash

AMI MÉG ÉRDEKELHET