Nici cățărarea, dar nici curățarea Everestului nu sunt ușoare!

În ultimii patru ani Clean Everest Project a strâns o mulțime de deșeuri de pe cel mai înalt munte din lume.

Foto: Getty Images


Nu sunt nici coșuri de gunoi, nu se colectează nici deșeurile în mod organizat, iar în cursul escaladării obositoare alpiniștii vor să scape de orice greutate inutilă – așa că miile de aspiranți anuali la cucerirea vârfului Mount Everest lasă deșeurile pe unde pot… Marion Chaygneaud-Dupuy încearcă din 2016 să adune gunoiul de pe unul dintre cele mai frumoase și inaccesibile locuri din lume. Alpinista franceză care conduce organizaţia Highland Initiatives a lansat din 2002 un număr de 54 de proiecte în mediul alpin în Tibet și China – iar echipa Clean Everest, sprijinită de organizație, a adunat în ultimii patru ani 8,5 tone de gunoi în Himalaya.

Foto: Instagram

Marion Chaygneaud-Dupuy a escaladat Everestul în 2013, realizând atunci că pe munte s-a adunat gunoiul a 30 de ani de expediții. Cum trăia deja de un deceniu în Tibet, i-a fost mai ușor să organizeze o echipă pentru a curăța împreună muntele și a reușit, de asemenea, să convingă autoritățile locale să sprijine programul Clean Everest. A primit 50 de iaci pentru această misiune, cu care să poată transporta gunoiul de pe munte.

La topirea zăpezii, deșeurile acumulate ajung în văile Himalayei, poluând alimentarea cu apă potabilă a mai multor sute de milioane de locuitori din China și India. Adică reducerea cantității deșeurilor de pe vârfurile înalte îmbunătățește și calitatea vieții localnicilor.


AMI MÉG ÉRDEKELHET