Hygge: trăieşte sărbătorile în stil danez!

În fiecare an ne planificăm sărbătoarea perfectă, însă, de obicei, pregătirile vin la pachet cu stres, agitație și grabă. Danezii ne arată cum să ne pregătim pentru că e bine şi nu pentru că trebuie.

Foto: Unsplash

Faptul că acum nu e momentul potrivit pentru călătoriile în străinătate, pentru cunoaşterea culturii unui alt popor la faţa locului, nu înseamnă că nu putem prelua câteva tradiţii benefice şi pentru noi. De exemplu, de Crăciun putem apela la metodele danezilor, despre care se spune că sunt printre cei mai fericiți oameni din lume.

Puterea hygge

Fotó: Pexels

Hygge este un concept scandinav tot mai popular în special în rândul danezilor, care definește acea stare ideală în care experimentăm liniştea perfectă, siguranța, pacea sufletească. În astfel de momente nu ne poate scoate din armonia cu noi înșine nicio întâmplare deranjantă, fie că stăm întinși pe canapea cu o carte în mână, ne relaxăm în fotoliu, împachetăm bomboane de pom în sufragerie sau coacem prăjiturile de Crăciun. Suntem capabili să ne detaşăm de trecut şi de viitor: existăm numai aici şi acum, doar noi înşine şi eventual cei cu care ne place să fim împreună.

Foto: Unsplash

Rețeta pare simplă şi chiar este, ne trebuie doar o schimbare de perspectivă!

Pentru că putem găsi atât de multe surse mărunte de fericire în cotidian: ne poate cuprinde starea de bine când ne culcăm în patul cu aşternuturi proaspăt schimbate sau când așezăm la locul lor perdelele spălate şi parfumate. Sau poate când mâncăm o felie de pâine prăjită cu unt. Sau când savurăm o cafea bună. Fericirea stă ascunsă în momentul în care sosim acasă de la birou vineri după-amiaza, în cel în care ne detaşăm de muncă și ne încărcăm pozitiv când deschidem uşa casei la finalul unei zile reci şi grele. Porția de fericire zilnică o găsim şi într-o masă luată cu familia, dacă ne rezervăm puțin timp pentru asta. Micile momente de bucurie nu trebuie să se întâmple neapărat când plecăm în vacanță – trebuie doar să fim mai atenți la viața noastră, la fiecare zi și la ceea ce ne poate face fericiți.

Încetineşte! E Crăciunul!

Foto: Pexels

Sunt multe gesturi pe care le putem face și care ne ajută să lăsăm în urmă tensiunile săptămânii care tocmai a trecut.

Putem încerca spre exemplu să ascultăm și alte argumente și să ne schimbăm punctul de vedere asupra unui subiect care ne interesează. Sau să savurăm până şi acele lucruri care altă dată ne scoteau din sărite. Spre exemplu, să ne bucurăm de faptul că se întunecă devreme, că serile sunt răcoroase, că suflă vântul şi plouă sau ninge – în aceste zile totul pare minunat dacă stai într-o cameră, la căldură, şi povesteşti câte în lună și în stele cu o persoană dragă. Sau dacă plănuieşti împreună cu familia meniul de sărbători: cine ce face, ce fel de mâncare pregăteşte, surprizele la care vă gândiți... Acestea sunt momentele care dau sens sărbătorilor.

Foto: Pexels

Şi iată cum, din sintagma „timpul meu" de la baza conceptului hygge, în relaxarea de sfârşit de an acest timp se dilată și devine „timpul nostru". Ne poate ajuta mult să trăim cu adevărat atmosfera de Crăciun dacă vom încerca să renunțăm la ideea de perfecțiune; intimitatea nu stă într-un cămin imaculat, ca scos din reviste.

Casa noastră trebuie să fie în primul rând comodă, nu să semene cu un muzeu!

Depinde de fiecare dintre noi ce ne face să ne simțim în largul nostru, însă dacă „rețeta fericirii" daneză este plauzibilă, atunci materialele naturale, simple şi culorile naturale în tonuri liniştitoare au un efect benefic asupra sufletului. Lumânări parfumate, uleiuri esențiale: s-a demonstrat căaromele le pot schimba dispoziția, mai mult, ne pot aminti de momente plăcute din trecut. O serie de uleiuri esențiale au un efect liniștitor. Încercați-le pe cele de bergamotă, ienupăr, chiparos, brad, cimbrişor, muşețel, salvie, tămâie sau ylangylang și veți vedea cum deodată vă veți simți mai relaxați.

Familie = siguranță = linişte

Foto: Unsplash

Pentru a ne putea detaşa de problemele cotidiene şi pentru a ne linişti, avem nevoie de un sentiment de siguranță. Pare simplist, dar acesta poate fi amplificat cu ajutorul unor pături moi. Căldura perfectă într-o seară de iarnă se poate instala numai sub o pătură confortabilă. ...Una croşetată, din lână moale şi pufoasă. Și ar fi perfect dacă am avea în casă suficiente, pentru a le putea oferi şi prietenilor care ne vizitează.

Chiar dacă avem o familie mare, ar fi bine să nu stăm în bucătărie pe toată perioada sărbătorilor, să nu lăsăm treburile casnice să ne invadeze intimitatea și, de ce nu, să ne strice Crăciunul. Sărbătorile sunt și trebuie să fie o perioadă relaxantă pentru toată lumea. Sarcinile se pot împărți: gătitul împreună e o activitate minunată şi nu e nicio tragedie dacă friptura nu merită stele Michelin. Odată ce ne cuprinde acel sentiment minunat care apare doar când suntem alături de cei dragi, ne vom da seama că e mult mai bine să realizăm ceva împreună cu ei decât singuri, mereu în contratimp şi plini de tensiunea pregătirii unei mese perfecte.

Foto: Unsplash

Haideți să lăsăm o clipă rețelele sociale şi să scriem felicitări de mână, să ne uităm la filme de Crăciun sorbind dintr-o cană cu vin fiert, să căutăm surprize şi mici atenții celor dragi, să includem copii la făcut prăjituri sau pregătit de cadouri home made. De fapt... cam orice am face, este important să fim prezenți cu toată ființa noastră, să ne concentrăm asupra momentului şi să ne bucurăm de ce ni se întâmplă, detaşându-ne conştient de tot ce ne-a supărat timp de 11 luni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET