Grand Canyon-ul Franței

Călătorie sustenabilă cu Mini Cooper SE Countryman ALL4

Foto: BMW AG

Sportul de agrement și energia regenerabilă sunt combinate într-o manieră sustenabilă de-a lungul râului Verdon. Iar asta îl transformă într-o destinaţie ideală pentru o excursie de rafting cu MINI Cooper SE Countryman ALL4.

Defileul Verdon, situat în partea de sud-est a departamentului francez Alps-de-Haute-Provence, poate fi numit drept unul dintre cele mai spectaculoase peisaje naturale dintre Bretania și Coasta de Azur. Nu-i de mirare că pasionaţii de sporturi nautice, excursioniștii și alpiniștii îl numesc „Grand Canyon-ul Franţei". Pe o perioadă de milioane de ani, râul Verdon și-a croit drum printre stâncile de calcar din regiune. Defileul are o lungime de peste 20 de kilometri, cu drumuri rurale șerpuitoare care se îndreaptă spre sate mici, trecând prin zone cu panorame uluitoare. Aici, pasionaţii sporturilor de apă sunt mereu în căutarea unui loc unde să își lanseze bărcile și să vâslească de-a lungul apelor albastre-turcoaz ale Verdonului.

APĂ TURCOAZ

Foto: BMW AG

Datorită tracţiunii integrale, MINI Cooper SE Countryman ALL4 se dovedește a fi un vehicul ideal pentru drumurile de macadam care duc la malurile râului. Sistemul de propulsie plug-in hibrid include un motor pe benzină cu trei cilindri supraalimentat cu tehnologia twin turbo. Aceasta transmite putere roţilor din faţă, în timp ce roţile din spate sunt puse în mişcare de un motor electric. Împreună, generează o putere maximă totală de 220 CP. Cum pachetul de baterii a fost poziţionat sub bancheta din spate, portbagajul are un volum cuprins între 405 și 1.275 litri – spaţiu suficient pentru bagajele de vacanţă și echipamentele sportive. Pe acoperișul celui mai mare model al mărcii premium britanice pot fi transportate cu ușurinţă două caiace, cu ajutorul barelor opţionale și suporturilor speciale disponibile în gama de accesorii originale.

Fanii raftingului vor găsi condiţii perfecte pentru vâslit în apele tulbure ale râului dintre Castellane și lacul de acumulare Sainte-Croix. Nivelul de dificultate depinde de debitul râului, care este controlat de barajele din amonte. Cinci baraje au fost ridicate între anii 1920 și 1970 pentru alimentarea regiunilor din jur cu apă și pentru a genera energie cu ajutorul centralelor hidroelectrice. Cel mai mare este lacul Sainte-Croix, o destinaţie populară pentru turiștii care vor să evadeze în natură. Apa are culoarea albastru turcoaz datorită conţinutului ridicat de fluor și oferă şi o abordare mai liniștită a sporturilor nautice; de exemplu, prin excursiile în amonte putem admira zidurile abrupte și stâncoase ale defileului, vâslind relaxat într-o canoe.

CĂLĂTORIE SUSTENABILĂ

Foto: BMW AG

Aproximativ 140 de milioane kWh de energie electrică sunt generate în fiecare an de centrala hidroelectrică din Sainte-Croix, care se află în spatele unui baraj de beton înalt de 95 de metri. Energia produsă în mod sustenabil este alimentată în reţeaua de distribuţie a regiunii. Asta înseamnă că putem să reîncărcăm pachetul de baterii litiu-ion al modelului MINI Cooper SE Countryman ALL4 cu energie din surse regenerabile. Bateria poate fi conectată la o priză standard de uz casnic și încărcată complet în trei ore. Rezervele de energie alimentate de natură fac maşina pregătită pentru mobilitate cu emisii zero, în excursiile în zona rurală din jurul lacului. Apăsarea comutatorului eDrive este suficientă ca propulsia să fie asigurată exclusiv de motorul electric, oferind o autonomie între 55 și 61 de kilometri pentru o plimbare pe îndelete prin peisajul pitoresc din sudul regiunii Provence. Excursii scurte în locuri precum satul istoric montan Moustiers-Sainte-Marie sau castelul renascentist din Aiguines pot fi efectuate fără niciun fel de emisii de CO2. Alimentarea cu energie electrică este suficientă chiar şi pentru o călătorie în jurul lacului de acumulare. Iar dacă peisajul uimitor ne determină să schimbăm spontan traseul, motorul cu ardere internă intră automat în acţiune.​

Foto: BMW AG



Foto: BMW AG


Foto: BMW AG


Foto: BMW AG


Foto: BMW AG


Foto: BMW AG


Foto: BMW AG


Foto: BMW AG


From Your Site Articles
AMI MÉG ÉRDEKELHET