4 deserturi speciale de Crăciun din lume

Perioada Crăciunului înseamnă și să te bucuri puțin de viață. Și ce poate fi mai plăcut decât un desert festiv?

Masă decorații festive
Foto: Shutterstock

Fiecare casă și fiecare țară are propriile obiceiuri atunci când vine vorba de meniul festiv, iar deserturile nu sunt diferite. Nimic nu este mai bun decât să te trezești târziu în prima zi de Crăciun și să începi ziua cu dulciurile rămase din ajunul sărbătorii. Iată 4 deserturi care se pun pe masă de sărbători, în diferetele colțuri ale lumii.

Buñuelos, Mexic

Foto: Shutterstock

Aceste rondele ușoare, crocante și dulci sunt un deliciu de sărbători, preferate în Mexic, care în timpul sezonului festiv, se găsesc și la tarabele stradale. Buñuelos sunt făcute din aluat prăjit presărat cu zahăr sau însiropat cu piloncillo, făcut din zahăr din trestie. Rețeta exactă și forma variază de la o regiune la alta, existând versiuni cu diferite arome, de exemplu, cu dovleac, cartofi dulci sau migdale. În alte țări din America Latină, cum ar fi Columbia, buñuelos sunt umplute cu brânză, și în loc de formă de disc, au forma unei sfere.

Kahk, Egipt

Foto: Shutterstock

În Egipt, tradiția preparării kahk-ului datează aproape de pe vremea faraonilor, după cum o dovedesc desenele cu femei făcând kahk, găsite pe pereții templelor faraonice, precum ruinele din Teba și Memphis. Prăjiturile asemănătoare pâinii sunt făcute cu diverse umpluturi - curmale, fistic, nuci - sau condimentate cu scorțișoară, cuișoare, ghimbir, uneori semințe de fenicul, semințe de anason și mahlab (semințe de cireșe măcinate). Creștinii copți au tradiția de a aduce această prăjitură drept cadou când își vizitează familia de Crăciun.

Prăjituri cu trandafiri, India

Fotó: Shutterstock

Prăjiturile cu trandafiri sunt deosebit de populare în perioada Crăciunului în statul indian Goa, probabil datorită faptului că regiunea s-a aflat sub dominație portugheză timp de aproape 500 de ani și că desertul își are originea acolo. Cunoscut sub numele de rose de coque în portugheză și în Goa, nu este de fapt o prăjitură, ci un produs de patiserie prăjit, infuzat cu cardamom și vanilie. Forma de trandafir este obținută cu ajutorul unei matrițe din fontă. După coacere, prăjiturile finite se tăvălesc în zahăr pudră.

Budinca Malva, Africa de Sud

Foto: Shutterstock

Budinca Malva este o prăjitură consistentă și dulce, foarte populară în Cape Town. Deși nu se consumă exclusiv de Crăciun, este de obicei rezervată pentru ocazii speciale. Acest desert tradițional este preparat cu gem de caise și puțin oțet de malț sau balsamic, unele versiuni conținând și ghimbir, coniac sau lichior. După ce prăjitura în sine este coaptă, este acoperită cu un sos cremos care este absorbit de aluatul, devenind delicios.

AMI MÉG ÉRDEKELHET