Deșertul Atacama – peisaj marțian pe Terra

Unele zone din deșertul Atacama sunt cele mai aride puncte de pe Pământ, locuri unde timp de secole nu cade nicio picătură de ploaie.

atacama
Foto: Unsplash


Prin Raliul Dakar, organizat timp de un deceniu (între 2009 și 2019) în America de Sud, toată lumea a putut cunoaște una dintre cele mai extreme zone ale planetei. Situat pe 105.000 kilometri pătrați, în Chile și Peru, Atacama este cel mai arid deșert de nisip și pietriș de pe Pământ. Degeaba este relativ aproape de ocean - vârfurile de pe coastă împiedică umiditatea să ajungă dincolo de munți. Pe vârfuri ninge deseori, dar până când precipitația ar ajunge în văi, se evaporă deja. NASA folosește și acum ca zonă de cercetare deșertul, spre exemplu aici au fost testate și vehiculele proiectate pentru planeta Marte. Și pentru Hollywood este un loc important, un decor natural ideal pentru filmele SF.

Foto: Unsplash

În pofida condițiilor imposibile, are și zone locuite, deșertul fiind un sit bogat de azotit de sodiu, așa că grație exploatării miniere începută în anii 1940 au fost fondate mici orașe. Deșertul Atacama este și pe placul astronomilor - pe lângă poluarea luminoasă extrem de scăzută, cerul este senin 300 de zile pe an. Aici și-a găsit locul unul dintre cel mai mari telescoape din lume, ALMA Observatory.

Galerie foto:

Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: Unsplash


Foto: 123rf


Foto: 123rf


Foto: 123rf


Cum în Deșertul Atacama nu există poluare luminoasă, este cel mai bun loc pentru studierea cerului:

youtu.be

NOX ATACAMA | 8K
AMI MÉG ÉRDEKELHET