Se interzice accesul turiștilor la una dintre cele mai ciudate atracții naturale din lume

Turismul contează, dar protejarea naturii și a culturilor este și mai importantă.

Foto: Shutterstock


Cascadele din largul coastei de nord-vest a Australiei sunt una dintre cele mai curioase și mai populare atracții naturale ale țării. Dar consiliul local de turism a decis că mulțimile care se îndreaptă spre Talbot Bay ar putea înceta în curând - datorită obiectivelor de conservare și, cel mai important, a populației aborigene locale.

Timp de zeci de ani, zeci de mii de turiști au folosit bărci uriașe pentru a a ajunge la locul unde forțele enorme ale mareelor au creat valuri de până la patru metri înălțime - care amintesc de cascade orizontale - și un arhipelag frumos de insule.

Foto: Shutterstock

Dar cascadele, descrise de David Attenborough ca fiind cel mai neobișnuit spectacol natural din Australia, nu vor fi vizibile de aproape începând cel târziu din martie 2028. Tribul Dambeemangaddee, care locuiește aici de aproape 56.000 de ani, este principalul susținător al acestui demers și cere de mult timp autorităților să interzică excursiile cu barca, deoarece consideră că ambarcațiunile turistice profanează ceea ce ei consideră o minune naturală sacră. Apelul populației indigene a fost în cele din urmă ascultat, însă există un alt motiv în spatele deciziei restrictive.

Foto: Shutterstock

În mai 2022, o barcă turistică s-a prăbușit pe stânci, rănind mai mulți pasageri. Potrivit CNN, după incident, autoritățile au cerut operatorilor de turism să oprească excursiile din motive de siguranță. Deși interdicția va intra într-adevăr în vigoare peste câțiva ani, aceasta nu înseamnă sfârșitul turismului aici. Ambarcațiunile vor putea naviga în continuare în golf - doar puțin mai departe de cascade. Scopul principal este de a reduce aglomerația și de a crește sensibilitatea culturală și de conservare a vizitatorilor acestui loc neobișnuit.

AMI MÉG ÉRDEKELHET