Egyetlen autóban minden, amire egy digitális nomádnak szüksége lehet!

A Škoda Roadiaq koncepció olyan tisztán elektromos 4x4-es jármű, amelyet a digitális nomádok tetszés szerint használhatnak utazásra, munkára vagy épp a szabadidejükben.

Fotó: Skoda

A Škoda Szakiskolában immár 9 éve hagyomány, hogy a végzős tanulók egy exkluzív tanulmányautót építenek a tanáraik, illetve a Mladá Boleslav-i üzem szakembereinek támogatásával. Az iskola 29 tanulója 2022 őszén kezdett dolgozni a Škoda Roadiaq megépítésén. Kilenc hónap alatt több mint kétezer munkaórát fordítottak egy olyan multifunkciós kemping- és mobiliroda-jármű kifejlesztésére, amelyet a digitális nomádok munkára, utazásra vagy egyszerűen csak pihenésre is használhatnak.

Fotó: Skoda

Az egyedi Škoda Roadiaq többfunkciós mobil iroda-lakóautó, az első olyan koncepció, amelyet a cseh gyártó diákjai az elektromos Enyaq szériamodell technikai alapjaira építettek. A digitális nomádoknak szánt jármű mindent tartalmaz, ami egy modern mobilirodában csak szükséges: állandó internetkapcsolatot, 27 col képátlójú monitort és dokkolóállomást is.

Az Enyaq 80 X Sportline változatból átvett 4x4-es hajtási rendszer két elektromotorból áll – az összteljesítmény 265 LE, a maximális forgatónyomaték 425 Nm. A nagyfeszültségű lítiumion-akkumulátor kapacitása 82 kWh és a WLTP-ciklus szerint akár 495 kilométer hatótávot is lehetővé tehet.

Fotó: Skoda

A Škoda Roadiaq néhány egyszerű kézmozdulattal munkahelyből egy ágyat és egy kis konyhát is kínáló lakókörnyezetté is átalakítható. Ennek érdekében a tanulók jelentős változtatásokat hajtottak végre a karosszérián. Az új tetőkonstrukció mellett új csomagtérajtót is kifejlesztettek, amelyre sátor rögzíthető. A Roadiaq belterében az ülés- és az ajtókárpitok, valamint a műszerfalborítás textíliái száz százalékban újrahasznosított anyagokból készültek. A jármű hátsó részében a kempingezéshez, alváshoz és távmunkához szükséges bútorok egyedi tervezésűek, és a tanulók dizájnötletei alapján, szakértői tanácsok szerint készültek.

Fotó: Skoda

Az alapjármű 4649 milliméteres hosszúsága és 1879 milliméteres szélessége változatlan maradt, de 2050 milliméterével a Roadiaq több mint 35 centiméterrel magasabb az alapváltozatnál, ami elsősorban az új tetőkialakításnak köszönhető. A sátor-hozzáépítés rossz időben védelmet nyújt, emellett a jármű hátuljába épített konyha kényelmesebb használatát is lehetővé teszi.

Az áttervezett, immár kilincs nélküli bal hátsó ajtó még tágasabb privátszférát biztosít a hálórészben.

A lakótér energiaellátását napelemek segítik, a Roadiaq a kempingekben vagy lakókocsiparkokban külső áramforrásra is csatlakoztatható.

Fotó: Skoda

A jármű hátsó részében kialakított kemping- és irodaberendezés mellett a tanulók arról is gondoskodtak, hogy az utasülésről is lehessen dolgozni, ahol speciális kar kínál lehetőséget az itt helyet foglalóknak táblagépük rögzítésére. A belső berendezést számos, részben a sorozatgyártású Škoda-modellekhez is rendelkezésre álló felszereltségi és tartozékopció teszi teljessé. Ezek közé tartozik például a vezeték nélküli hangszóró, a napenergiával működő zuhany, a 12 voltos csatlakozóval ellátott kávéfőző, a konyhai berendezések, a székek, asztalok, tányérok, edények és serpenyők, illetve csészék és poharak, emellett az USB- és töltőkábelek, a szőnyegek és kárpitok, valamint a zseblámpák és a kalandvágyó utazók túlélőkészlete.


AMI MÉG ÉRDEKELHET