Ázsia lesz a digitális nomádok jövőbeni központja

A Nomad List szakértői kiderítették, melyek a leggyorsabban növekvő távmunka-központok.

Fotó: Shutterstock

A leggyorsabban fejlődő távmunka-központokat vizsgáló elemzéshez megnézték, hogy a közösségük tagjai melyik városokban jelentkeztek be az elmúlt két évben, majd megvizsgálták az úti célokba tett látogatások növekedési ütemét – lista egyébként átfogó képet adhat, hiszen a Nomad List 297 467 bejelentkezést követett nyomon az elmúlt két évből.



Lassan alig marad olyan ország, ahol ne lenne valamilyen kedvezmény a digitális nomádok számára. Az egyre növekvő távmunkás közösségnek persze vannak klasszikus úti céljai, de egy új elemzés szerint több, elsőre talán meglepő célpont iránt is egyre nagyobb az érdeklődés. Mint kiderült, a leggyorsabb ütemben Tokió növekszik.

A Japán fővárosában csak 2022-ben 369 százalékkal nőtt a távmunkások száma.

Getty Images

Da Nang, Vietnám

A második helyen Da Nang, Vietnam ötödik legnépesebb, és az egyik leggyorsabban fejlődő városa végzett – Vietnam úgy tűnik, nagy kedvenc, hiszen Hanoi és Ho Si Minh-város szintén felkerült a listára. A harmadik helyezett ugyancsak Ázsiából került ki: Szöulé, Dél-Korea fővárosáé a bronzérem. Ázsia látványosan uralja a listát: a 10 városból kilenc a kontinensen található, és várhatóan nem is csökken majd a népszerűségük a digitális nomádok körében – mindeközben európai város nem került a legjobb tízbe.

Top 10 leggyorsabb ütemben növekvő digitális nomád úti cél

  1. Tokió, Japán
  2. Da Nang, Vietnám
  3. Szöul, Dél-Korea
  4. Kuala Lumpur, Malajzia
  5. Pinang, Malajzia
  6. Montevideo, Uruguay
  7. Manila, Fülöp-szigetek
  8. Hanoi, Vietnam
  9. Ho Si Minh-város, Vietnam
  10. Delhi, India
AMI MÉG ÉRDEKELHET