A világ egyik legjobb repülőtere útlevélmentes lesz – mit jelent majd ez az utazók számára?

A szingapúri Changi repülőtéren az utasoknak hamarosan már nem kell felmutatni az útlevelüket az ország elhagyásához, mivel a hatóságok biometrikus azonosítást vezetnek be.

Fotó: Facebook

A szingapúri Changi repülőtér, amely folyamatosan a világ legjobbjai között szerepel, a CNN szerint a biometria bevezetésével igyekszik felgyorsítani az adminisztrációs folyamatot a poggyászfeladástól kezdve a beszállásig. A változtatásokat 2024 első felében vezetnék be.

Fotó: Facebook

Mi is írtunk már a szingapúri Changi repülőtérről, amelyen egyedi látványosságok és szórakozási lehetőségek várják az utasokat. A városállamban most még tovább mennek: bevezetik a biometrikus azonosítási technológiát. Az utasok számára egyedi hitelesítési tokent hoznak létre, amelyet a különböző automatizált érintkezési pontokon használnak majd, a poggyászfeladástól kezdve a vámvizsgálaton át a beszállásig. Mivel az utazóknak így nem kell majd folyamatosan felmutatniuk az okmányaikat, gördülékenyebb és kényelmesebb lesz az összes procedúra.

Az újítások a repülőtéren már alkalmazott biometrikus technológiát egészítik ki.

A Changin bizonyos mértékig már most is biometrikus és arcfelismerő szoftvereket használnak az automatizált érkezési sávokban. Természetesen az utazóknak továbbra is maguknál kell tartaniuk az útlevelüket, mivel egyeseknek szükségük lehet annak felmutatására.

Fotó: Facebook

A gyorsabb ügymenetre mindenképpen szükség lesz, hiszen csak idén augusztusban több mint 5,1 millió utas fordult meg a Changi repülőtéren, ami jelentős növekedést jelent 2022-hez képest, amikor az év azonos időszakában csak mintegy 3,3 millió személy fordult meg ott a hivatalos adatok szerint. A folyamatosan a világ legjobb repterei közé beválasztott légi kikötő leginkább a létesítményeiről ismert: többek között a világ legmagasabb beltéri vízesése, teraszos trópusi kert és mozi is található itt. A Changi a repülőtérről való kilépésre is kínál lehetőségeket: a legalább öt és fél órás átszállással utazók számára ingyenes városnéző túrákat szerveznek.

Nem Szingapúr az egyetlen ország, amely biometrikus adatokat használ a bevándorlási eljárások során.

Az Európai Unió egy új be- és kiléptetési rendszer (EES) bevezetésén dolgozik, amely a hagyományos útlevélvizsgálatot biometrikus adatok, például arcfelvételek és ujjlenyomatok gyűjtésével váltja fel. Az első tesztek Finnországban indultak.

AMI MÉG ÉRDEKELHET