Az eltűnt idő nyomában: majdnem egy nap választja el a 3,8 km-re lévő két szigetet

A Diomede-szigetek Észak-Amerika és Ázsia között helyezkednek el.

Fotó: Wikimedia

Az utazásnak az egyik legkellemetlenebbrésze az időeltolódás, de ha eközött a két hely között tennéd meg az utat, akkor már nem érezdnéd a jetlagot. Hiszen gyakorlatilag egy egész napot nyernél – vagy vesztenél...

Fotó: Getty Images

A Csendes-óceánban lévő Bering-tenger a világ egyik legkülönlegesebb helye: a térképen fel sem tűnik, hogy az orosz és az amerikai partok milyen közel is vannak egymáshoz. Ráadásul a Bering-tengerben található Diomede-szigetek közül a Nagy-Diomede Oroszországhoz tartozik, a Kis-Diomede pedig már az Egyesült Államokhoz.

A két sziget között mindössze 3,8 km a távolság.

Fotó: Wikimedia

A Bering-szoros közepén a Diomede-szigetekkel

Az két sziget között húzták meg a dátumválasztó hosszúsági kört, így a két legtávolabbi időzóna egymás mellé került, alig 4 km távolságra. Mivel a két sziget között politikai éskatonai okokból tiltott az átutazás, olyan nem fordulhat elő, hogy reggel 10-kor beülünk egy csónakba és pár perc múlva már az előző napban vagyunk és gyakorlatilag 21 órával korábban érünk partot.

A hidegháború szimbolikus lezárásaként egy úszónő, Lynne Cox átúszta a 4 Celsius fokos szorost. A két sziget őslakosai pedig a háborús idők előtt még csónakkal átjártak egymáshoz, amikor pedig befagyott a tenger, akkor könnyedén át tudtak sétálni.

AMI MÉG ÉRDEKELHET