Top 7 dispozitive care se datorează explorării spațiului

Cercetarea spațială are un impact și asupra vieții noastre de zi cu zi. Datorăm mult descoperirilor și invențiilor asociate cu aceasta.

Foto: Shutterstock
De la înființarea sa, NASA a permis companiilor să folosească tehnologiile dezvoltate în timpul explorării spațiului pentru a fabrica o varietate de produse. Să vedem care sunt instrumentele de zi cu zi dezvoltate practic de NASA și de care ulterior a beneficiat și populația civilă!
UNELTE FĂRĂ FIR

Probele din rocile găsite pe Lună au putut fi colectate doar cu ajutorul unui burghiu, dar în scurt timp a devenit clar că acest lucru nu este posibil cu burghiile convenționale cu fir. Atunci a dezvoltat NASA, în colaborare cu producătorul Black & Decker, bormașina cu baterie proprie, mică și ușoară. Pe lângă mașina de găurit fără fir, așa s-a născut și aspiratorul de firimituri, cu care s-au colectat mostre din praful de pe Lună.

ÎMBRĂCĂMINTE TEHNICĂ ȘI BRANȚURI

Foto: Shutterstock

Îmbrăcămintea specială a astronauților a fost de mare ajutor în proiectarea hainelor pentru sportivi, unde problema disipării căldurii și umidității este esențială. Costumul spațial a dat ideea hainelor care disipă căldura din corp în timpul practicării sportului, influențând astfel într-o direcție pozitivă senzația de căldură. Pe baza încălțămintei speciale a astronauților, mai mulți producători au început să fabrice pantofi de antrenament și branțuri care absorb energia atunci când ating solul, apoi revin la forma inițială, făcând mersul mai dinamic.

STRAT ANTI-ABURIRE ȘI LENTILE REZISTENTE LA ZGÂRIETURI

Datorită dezvoltării caracteristicii de anti-aburire a ferestrei sondelor spațiale, sunt disponibile sticlele speciale – folosite astăzi pentru geamurile mașinilor, ochelarii de schi și căștile de scufundări. Deoarece sticla costumului spațial putea fi zgâriată cu ușurință, învelișul special din plastic a fost dezvoltat tot de NASA, fiind folosit și la fabricarea lentilelor rezistente la zgârieturi.

SPUMĂ CU MEMORIE

Fotó: Shutterstock

Dezvoltat inițial pentru nave spațiale și pentru protecția astronauților, materialul este conceput pentru a absorbi șocurile și a distribui uniform greutatea. Spuma este folosită acum în primul rând în saltelele și pernele din spumă cu memorie, care se mulează pe forma utilizatorului și după utilizare își recapătă forma inițială.

TERMOMETRU DIGITAL

Astăzi, aproape că utilizăm doar aceste tipuri de termometre, care folosesc senzori cu infraroșu pentru a detecta căldura emisă. Acestea s-au născut, de asemenea, datorită cercetării spațiului – NASA a început să măsoare temperatura stelelor cu unde infraroșii, iar tehnologia a fost adoptată și de medicină.

NAVIGAȚIE

Foto: Shutterstock

Comunicarea sateliților cu Pământul a fost întotdeauna importantă. Întrucât aceasta funcționează acum foarte bine, și populația civilă se poate bucura de beneficiile ei la utilizarea navigației din mașini.

DETECTOARE DE FUM

În navele spațiale, orice incendiu sau degajare de gaze sunt fatale, așa că a fost esențial să dezvolte un sistem de alarmă. Fiecare dintre detectoarele de fum folosite astăzi în gospodării funcționează pe principiul dezvoltat de NASA pentru primul detector realizat în acest scop.

AMI MÉG ÉRDEKELHET