Djerba – mindenkit vár Tunézia mediterrán szigete!

Gyönyörű strandok, tiszta tenger, színes piacok, finom ételek - mindez évi 320 napsütéses nap mellett... A Tunézia északi partjainál fekvő Djerba igazi turistaparadicsom!

Fotó: Pixabay

A helyiek üzleti szellemének, vendégszeretetének és nyitottságának köszönhetően Djerba rendkívül népszerű úti cél, ahol a turisták nagyon jól érzik magukat. Annak idején már Odüsszeusz is csak nagy nehezen tudta rávenni társait a sziget elhagyására..

Fotó: Pixabay

A Tunéziához tartozó Djerba Észak-Afrika legnagyobb szigete, melyet a Földközi-tenger ölel körül. Területe nagyjából Budapestével mérhető össze – 514 négyzetkilométer –, és mintegy 120.000 lakosa van. Datolyapálmából viszont több mint egymillió nő ezen a sík zöld szigeten, melyet egy különleges gát köt össze a szárazfölddel, melyet az ókori rómaiak építettek körülbelül 2000 évvel ezelőtt.

Fotó: Pixabay

A repülőtér közelében található a sziget székvárosa, Houmt Souk, ahol 44.500 ember lakik. Nevének fordítása „piactér” vagy „piactér helye”. Kék-fehér festői utcáival, mesterien ügyes takácsok és ékszerészek műhelyeivel vonzza a látogatókat. Keleti hangulat, fűszerillat, színes szövetek – ezt kínálja a városközpontban található nagy piac, a „szuk”, amelyet különösen hétfőn és csütörtökön érdemes felkeresni.

Fotó: Pixabay

Egy kézi fonású gyönyörű kosár vagy kalap, ékszer vagy kerámia megvásárlására keresve sem találnánk jobb helyet. Ne feledkezzünk el az alkudozásról, ami itt kötelező! A kikötőbe érve pedig mindenképpen tekintsük meg a 13. században épített fenséges Borj El Kabir kalózerődöt.

Fotó: Unsplash

Djerba strandjai egzotikusan lélegzetelállítóak, a tenger pedig kristálytiszta. A szállodakomplexumokban szinte mindenhol hosszú és széles homokos strandok találhatók, amelyek pálmafákkal szegélyezettek. Természetesen napozóágyak és napernyők is mindenütt rendelkezésre állnak, a vízbe pedig gyermekek és mozgássérült vendégek is könnyen bejuthatnak.

Fotó: Wikimedia

Djerba egyik legfőbb attrakcióját, az arabul El-Ghriba, franciául La Ghriba néven ismert zsinagógát La Merveilleuse (A Csodálatos) elnevezéssel is illetik. Ez az ékszerdoboznak is beillő ősi zsinagóga Er Riad faluban található, amely azon két djerbai község egyike, ahol több mint 2500 éve folyamatosan él zsidó közösség. Djerba első telepesei zsidók voltak, akik akkor menekültek ide, amikor az i. e. 6. században a babiloniak lerombolták a jeruzsálemi első templomot.

A zsinagóga falait mór stílusú, színes mintás csempékkel borítják. A szentély közepén egy művészien faragott tórafelolvasó emelvény található – itt őrzik a világ legrégebbi, gazellabőrre írt Tóráját. A legenda szerint i. e. 586-ban, a jeruzsálemi templom pusztulásakor mentették meg és hozták ide.

AMI MÉG ÉRDEKELHET