Ce este „fascinația blândă” a naturii și de ce este ea importantă atât pentru copii, cât și pentru adulți?

Multe cercetări arată că petrecerea timpului în natură are un efect pozitiv asupra dezvoltării cognitive.

Familie pe câmpie
Foto: Shutterstock

Natura îmbunătățește atenția, mediul verde facilitând îndeplinirea unor sarcini mai dificile - opusul fiind valabil pentru mediile urbane. Drumețiile în natură sunt mult mai mult decât o simplă relaxare sau recreere, sunt activități esențiale.

Foto: Shutterstock

Drumețiile au, de asemenea, un efect pozitiv asupra funcției și dezvoltării creierului copiilor. S-a demonstrat că micuții care merg la o școală aproape de natură au mai puține dificultăți de învățare. Mai mult, copiii mici care au acces la spații verzi au mai multă materie cenușie, ceea ce duce la un nivel mai ridicat de gândire. Acest lucru ne permite să avem abilităție de planificare, să lucrăm cu perseverență pentru a ne atinge obiectivele, să cântărim deciziile dificile, să ne menținem concentrarea și să ne controlăm emoțiile.

Foto: Shutterstock

Dar ce se întâmplă cu creierul atunci când ne plimbăm în pădure, în drumeții cu copiii?

Petrecerea timpului în aer liber este foarte diferită de lumea urbană care ne distrage atenția, iar atunci când trecem "brusc" la un mediu verde, cortexul prefrontal supraîncărcat (partea care coordonează informațiile din alte zone ale creierului) intră în modul de odihnă și reîncărcare - de fapt, este simlar cu conectarea unui dispozitiv electric la încărcare.

În 1989, Stephen și Rachel Kaplan au publicat teoria restaurării atenției, care susține că natura induce, în esență, o stare de așa-numită "fascinație blândă". Un peisaj viu, natural este o experiență foarte plăcută, și în același timp nu necesită prea mult efort pentru a o absorbi - de fapt în asta constă secretul. După o săptămână grea de muncă, puțin timp petrecut în aer liber este suficient pentru a reîmprospăta creierul. Dar acesta nu este singurul motiv pentru a organiza excursii! Natura are efecte relaxante asupra organismului, cum ar fi scăderea ritmului cardiac și a tensiunii arteriale.

Astfel, vei avea performanțe mai bune la serviciu și te vei simți mai puțin stresat.
AMI MÉG ÉRDEKELHET