Vajon ezt is megépítik Dubajban? Közel 100 km hosszú, fedett és klimatizált kerékpárutat szeretnének!

Kerékpárút, futópálya és járda gyalogosoknak, mindez Dubaj belvárosában, egy 93 km hosszú, zárt üvegburában – ez lenne a Loop.

Illusztráció: Urb

Ha kerékpáros- és gyalogosbarát városokról van szó, először valószínűleg valamelyik hollandiai vagy skandináv településre gondolunk, ahogy az is egyértelmű, hogy Dubaj szóba sem kerül. Ám van esély arra, hogy ez megváltozzon! A Loop névre keresztelt projekt egy 93 km hosszú, zárt kerékpárutat és járdát takar, amely a sivatagi forróság elől nyújtana menedéket. Túl merésznek tűnik? Lehet, de arról a metropoliszról beszélünk, amelyikben a rekorder Burdzs Kalifa felhőkarcoló magasodik és amelyikben létrehozták a Palm Jumeirah mesterséges szigetet – hogy csak néhányat említsünk az elképesztő megvalósítások közül...

Illusztráció: Urb

A Loopot a helyi Urb stúdió tervezte, amelyet azért hoztak létre, hogy javítsa Dubaj kerékpáros és gyalogos infrastruktúráját, hogy a jövőben minél többen válasszák ezt a két közlekedési módot. Ez óriási kihívás a dubaji klímában, éppen ezért az Urb a kerékpárutat és járdát egy cölöpökön álló, futurisztikus megjelenésű üvegburába kívánja zárni, amelyben klímaberendezés biztosítaná a kellemes hőmérsékletet. Egy ilyen hatalmas, napfényben úszó tér hűvösen tartásához rengeteg energiára lenne szükség, amit az Urb mérnökei megújuló forrásokból biztosítanának – például a mozgási energiát átalakító kinetikus padló segítségével.

Illusztráció: Urb

A kocogásra, gyaloglásra és kerékpározásra alkalmas felületek mellett a Loop zöldövezetekben is dúskálna, nagyszámú növénnyel és fával.

Több apró parkot, sportlétesítményeket és városi gazdálkodásra alkalmas veteményeseket is kialakítanának.

A Loop a tervek szerint így több mint 3 millió lakost kötne össze, akik a világszerte egyre népszerűbb „20 perces város” koncepciónak megfelelően rövid időn belül elérhetnék a legfontosabb szolgáltatásokat és helyszíneket. A cél az, hogy 2040-re Dubaj lakosainak több mint 80%-a számára a kerékpározás és a gyaloglás legyen az elsődleges közlekedési mód a napi ingázáshoz. Jelenleg a projekt megvalósíthatóságának felmérése zajlik, de biztosak lehetünk abban, ha bármi esély is nyílik a Loop kiépítésére, akkor Dubajban biztosan meg is valósítják majd.

További látványtervek

Illusztráció: Urb


Illusztráció: Urb


Illusztráció: Urb


Illusztráció: Urb


AMI MÉG ÉRDEKELHET