Vajon hol indul két éven belül légitaxi? Természetesen Dubajban!

A romániai turisták körében is egyre népszerűbb Dubaj hamarosan a világ első olyan városa lesz, ahol rendszeres légi taxiszolgálat működik majd.

Fotó: Facebook

Az amerikai Joby Aviation cég és a dubaji Közúti és Közlekedési Hatóság (RTA) közötti megállapodás alapján 2026-tól légitaxik közlekedhetnek rendszeresen az Egyesült Arab Emírségekben, sőt egyes járatok már jövőre elindulhatnak. A helikopterekhez hasonló, függőleges fel- és leszállást alkalmazó, úgynevezett eVTOL légitaxiknak nulla a működési károsanyag-kibocsátásuk.

Az egy pilótának és négy utasnak helyet adó légitaxik végsebessége körülbelül 321 km/h, és a járművek Dubaji Nemzetközi Repülőtérről (DXB) a Palm Jumeirah szigetre tartók utazási idejét a jelenlegi 45 perc helyett mindössze 10 percre csökkenthetik. A légi taxival történő utazás költségeit még nem határozták meg, de a modellezések alapján a tarifák hasonlóak lesznek a jelenlegi tömegközlekedési lehetőségekhez.

Fotó: Facebook

A repülőtér és a Palm Jumeirah mellett más fel- és leszállóhelyek is létesülnek majd, köztük a marina és a belváros területén. A metropolisz első négy "vertiportját" a Skyports brit vállalat tervezi, gyártja és kezeli majd. A Joby Aviation legfőbb vetélytársai az eVTOL légitaxik piacán a német Lillium és a Boeing által támogatott, szintén kaliforniai Archer, amelyek szintén befektetőkért, tanúsítványokért és szerződésekért küzdenek. A dubaji üzlettel a Joby akár jelentős előnyre is szert tehet. A vállalat eddig több mint 2 milliárd dollárt gyűjtött össze, és szabadalmaztatta azt a technológiáját, amely állítása szerint a vetélytársakénál csendesebbé teszi a fülkéit. Emellett kulcsfontosságú engedélyeket is szerzett az amerikai Szövetségi Légügyi Hatóságtól (FAA), két gyártóbázist hozott létre Kaliforniában és Ohióban, és tesztrepüléseket végezhetett New Yorkban.

A Joby alapítója és vezérigazgatója, JoeBen Bevirt szerint a dubaji üzletágban kulcsfontosságú a megfelelő infrastruktúra és az erős partneri kapcsolat, valamint az általuk biztosított megfelelő eVTOL-gépek; főleg a hatótávolság tekintetében. Az üzlet különösen kedvező a Joby számára, köszönhetően annak a záradéknak, amely a cégnek hat évre biztosít kizárólagos jogot a dubaji légi taxik üzemeltetésére.

AMI MÉG ÉRDEKELHET