Kirándulások a Duna mentén – 3. rész (Magyarország és Románia)

Túrázás, evezés, kerékpározás, úszás az aktív pihenés szerelmeseinek, impozáns építészet a part menti városokban, sétahajózás és bortúrák – ez mind a Duna.

dunakanyar
Fotó: 123rf

Római és középkori emlékek, biciklitúra, kastélyok és finom sütemények. Országhatárokon átívelő, part menti programajánló következik! A cikksorozat első részében Németország és Ausztria régióit fedeztük fel, a második részben szerbiai és szlovákiai tájakat barangoltunk be, a záró részben pedig Magyarország és Románia következik.

CSALÁDBARÁT DUNAKANYAR

Fotó: YouTube

Dunakanyar, Visegrád

A Dunakanyarnál minden megvan egy helyen, ami emlékezetessé tehet egy kiruccanást: várak, templomok, kirándulási lehetőségek hegyen és vízen, kerékpárral és kisvasúttal. Esztergom, Visegrád, Szentedre és Vác kincsei mellett a Pilis és a Börzsöny szépségeit is megcsodálhatjuk a hegyek között utat törő Duna kanyarulatánál. Számos tevékenység várja a gyerekeket is: a szendehelyi Katalinpuszta Kirándulóközpont és a környéken bejárható tanösvények például kiváló szabadidős programot biztosítanak a családoknak. A látogatókat erdei játszótér, szabadtéri tűzrakóhely, pihenők, interaktív kiállítások és sportpályák várják, és nagyon népszerű a Börzsönyben található kisvasutaknál is kisebb Hangyavasút. Külön tanösvényt alakítottak ki az óvodások számára, a nagyobbakat pedig az 5 kilométer hosszú, 13 állomásból álló Gyadai tanösvény várja – a legnagyobb élményt az Óriások pihenője, a kanyargós pallósor, és a 30 méter hosszú függőhíd nyújtja.

Helló, Mogyoróhegy!

Fotó: Unsplash

Hasonló programokat kínál a Visegrád fölött kialakított Mogyoróhegyi Kirándulóközpont is. A nemcsak hétvégente népszerű erdei játszóterek és tanösvények mellett a Mogyoró-hegyen található a Madas László Erdészet Erdei Iskola, ahol évente 6–7 ezer gyermeknek tartanak természetismereti foglalkozásokat. A másfél hektáros kisállatkert a felnőttek számára is nagy élmény nyújthat, akárcsak a környék mintegy 20 kilométer teljes hosszúságú séta- és turistaútjai.

Ökoturizmus a nemzeti parkban

Fotó: 123rf

Gemenc

A Duna nemcsak az országba érkezésekor, de „távozóban" sem hagyja cserben a természeti és kulturális élményekre vágyókat. A Duna–Dráva Nemzeti Parkot 1996-ban hozták létre több, már korábban is védetté nyilvánított terület egybevonásával, így mintegy 50 ezer hektárt ölel fel a Dunának a Sió-torkolattól az országhatárig tartó szakaszán, valamint a Dráva mentén.

A Duna-parti rész ékköve Gemenc, az ország legnagyobb, 30 kilométer hosszú, zömében erdővel borított ártere, amelyet akár a pörbölyi Ökoturisztikai Központból induló kisvasúttal is bejárhatunk. Szintén Pörböly a kiindulópontja a Nyéki-Holt-Duna tanösvénynek, amely a vízinövények és a nádasok világába kalauzolja el a látogatókat. Az Ökoturisztikai Központ szálláslehetőséget is kínál, aki azonban nagyobb luxusra vágyik, annak a vadregényes Alsó-Duna völgy holtágakkal szabdalt világának egyik jelképét, a Karapancsai Kastély és Majort ajánljuk. Az impozáns épület egykor fejedelmi vadászatokon látta vendégül a korszak koronás főit: többek között megfordult itt I. Ferenc József osztrák és II. Vilmos német császár is.

ROMÁNIA: VÍZI CSODAVILÁG

Foró: Unsplash

Fekete-tengeri torkolatánál a Duna három nagyobb ágra – Chilia, Sulina és Szent György – szakad, de további számos mellékág, csatorna, láp, holtág, nádas és homokdűne alkotja a Duna-delta halban, vadban és madarakban gazdag vízi világát. Az 580 ezer hektáros Duna-Delta Bioszféra Rezervátum több ezer növény- és állatfajnak ad otthont és 1991 óta az UNESCO Világörökség része. Csak madarakból több mint 320 fajta él itt, szárnyasok milliói repülnek ide költeni a környező kontinensekről. Bár a megközelítése nehézkes, a Duna-delta nem csak az ornitológusok, biológusok kedvenc úti célja – az idelátogatók számos speciális program közül választhatnak. Az egyik legkedveltebb a horgászat, a deltában rengeteg szervezett lehetőség nyílik erre. Az itteni horgászat pedig még azoknak is óriási élmény, akik a hétköznapokban nem rajongói ennek a szabadidős tevékenységnek. A sétahajózás is más értelmet nyer itt. Az úszó szállodák általában 4-5 napos programot kínálnak – különleges kaland, hiszen nem a máshol megszokott, széles, hömpölygő Dunán siklunk, hanem a különböző fő- és mellékágakon hajózva belefeledkezhetünk a csodás vadvilágba, madárlesen vehetünk részt, és természetesen nem maradnak ki a híres helyi fogások sem.

AMI MÉG ÉRDEKELHET