Kirándulások a Duna mentén – 2. rész (Szlovákia és Szerbia)

Túrázás, evezés, kerékpározás, úszás az aktív pihenés szerelmeseinek, impozáns építészet a part menti városokban, sétahajózás és bortúrák – ez mind a Duna.

vaskapu-szoros
Fotó: 123rf

Római és középkori emlékek, biciklitúra, kastélyok és finom sütemények. Országhatárokon átívelő, part menti programajánló következik! A cikksorozat első részében Németország és Ausztria régióit fedeztük fel, a második részben szerbiai és szlovákiai tájakat barangolunk be.


Szlovákia: Termálvizek a parton

Fotó: Facebook

Fürdőzni nemcsak a Dunában lehet vagy érdemes, hiszen a folyó szlovákiai szakasza mentén egymást érik a termálfürdők, ahol akár az egész évben üzemelő szabad téri medencékben is melegedhetünk. Dél-Szlovákia egyik legkedveltebb wellnessközpontjában, a dunaszerdahelyi Thermalparkban például 4 beltéri és 6 kültéri medence várja az egész családot. Minden korosztály talál magának szórakozást, hiszen a termálvíz nemcsak úszásra alkalmas, de jótékonyan hat a mozgásszervi betegségekre is. Egy másik kedvelt spa a Budapesttől mindössze másfél órányi autóútra lévő nagymegyeri Thermal Corvinus Aquapark, de valódi prémiumélményt kínál a Pat községben lévő Patince Wellness is. Kisebb léptékű, de igényes kivitelezésű a komarnói fürdő, illetve az ötmedencés naszvadi termálfürdő – utóbbi geotermikus vize 1500 méter mélyből fakad.

Nyugodt evezés és  vadkemping

A folyó egyik különleges területe a Kis-Duna (szlovákul: Malý Dunaj), amely a Duna leghosszabb mellékága: Pozsony mellől indul, majd 135 kilométer hosszan kanyarog a Csallóköz, Európa legnagyobb folyami szigetrendszerének szélén, hogy aztán Komáromnál találkozzon ismét a főággal. A folyó teljes hosszán talán ez a legszebb és legnyugodtabb helyszín az evezésre, még kezdők és kisgyerekes családok számára is alkalmas.

Az aktív pihenésre vágyókat nemcsak érintetlen természet, valamint gazdag flóra és fauna várja, hanem számos variációs lehetőség a pár órás csónakázástól az akár egyhetes túráig. A rövid távok közé tartozik például az Illésháza–Jóka vagy a Tallós–Eperjes szakasz: ezek kényelmesen teljesíthetők akár 2-3 óra alatt. A Jóka–Eperjes vagy az Eperjes–Nyárasd táv már egész napos túrát feltételez, míg hétvégi evezős kirándulás esetén az Eperjes–Gúta szakasz népszerű, általában Nyárasdon töltött éjszakával. A helyi csónakkölcsönzők abban is segítséget nyújtanak, ha kerékpározással kötnénk össze az evezést, az érkezési pontra szállítva a biciklinket.

Vadkempingezés sok helyen megengedett, de aki szereti a szervezettebb körülményeket, számos szálláshely és kemping közül választhat – például Jókán, Felsőpatonyréten, Nyárasdon, Nagyszigeten vagy Gútán.


Szerbia: Vadregényes Vaskapu

Fotó: 123rf

Vaskapu-szoros

A part menti látványosságuk sokszor a folyóról mutatják a legszebb arcukat, ezért is népszerűek a különböző dunai hajóutak – a kisebb jachtoktól egészen az óriási cirkálókig. Mindegyik nagyobb városban találunk helyi sétahajózási lehetőséget, de akár Belgrádtól Regensburgig is eljuthatunk kirándulóhajón. A többnapos utazások közül a Budapest és Passau közötti táv a legnépszerűbb, de ha igazán vadregényes tájra vágyunk, akkor a szerb–román határt is jelölő Vaskapu-szoroson hajózzunk át – amely valójában nem egyetlen szurdokvölgy, hanem egy több szakaszból álló rendszer. A folyó helyenként 800 méter magas sziklafalak között lép ki végleg a Kárpát-medencéből. Szerbiában akár Belgrádból indulva is áthajózhatunk a Đerdap (Vaskapu) Nemzeti Parkon, és az út során több kiegészítő program is vár ránk: például egy kiadós séta a fantasy filmek díszletének tűnő Galambóc-várnál. A legszebb rész talán a Kazán-szoros, ahol a Duna mindössze 150 méteresre szűkül össze, mélysége viszont meghaladja a 90 métert is. Nemcsak a szerb, de a román oldalon is hajózhatunk – a szoros egyik legismertebb látványossága Decebal dák király 2004-ben átadott, 55 méter magas portréja, amelyet az egyesült államokbeli Rushmore-szobrok mintájára véstek az egyik sziklákba. Ennél jóval korosabb a Tabula Traiana műemlék, amelyet Traianus római császár idején emeltek, mintegy kétezer évvel ezelőtt.

Belgrádban ki kell próbálni:

Fotó: 123rf

A Duna a legendás belgrádi éjszakai élet egyik központja: legyen szó a parton sorakozó, élőzenés étteremhajókról, vagy a folyó fölé magasodó várról, amelynek falai között számos klub működik, és egy átlagos nyári hétvégén nemcsak helyi együttesek, de akár világsztárok szabad téri koncertjébe is belefuthatunk.

AMI MÉG ÉRDEKELHET