PLIMBĂRI DE-A LUNGUL DUNĂRII – PARTEA a II-a (Slovacia și Serbia)

Drumeţii, canotaj, ciclism, înot pentru iubitorii relaxării active, arhitectură impozantă în orașele de pe mal, croaziere și tururi în zone viticole – Dunărea înseamnă toate acestea și multe altele.


vaskapu-szoros
Foto: 123rf


Slovacia: ape termale

Foto: Facebook

Nu doar în Dunăre se poate face baie - în secțiunea slovacă a râului sunt numeroase băi termale, iar în orice zi a anului ne putem încălzi în bazinele exterioare. De exemplu, în unul dintre cele mai îndrăgite centre wellness din sudul Slovaciei, Thermalparkul din Dunajská Streda, turiștii sunt așteptați de 4 bazine interioare și 6 exterioare. Sunt recomandate la orice vârstă: tinerii se distrează înotând, iar cei mai în vârstă folosesc apa termală pentru efectele benefice asupra bolilor locomotorii. Un alt spa popular este Thermal Corvinus Aquapark din Velký Meder, dar și la Patince Wellness din comuna Patince vom avea parte de o adevărată experiență premium. O baie termală mai mică, dar sofisticată, este cea din Komárno, respectiv cea cu cinci bazine din Nesvady – la aceasta din urmă, apa geotermică izvorăște de la o adâncime de 1.500 metri.

Canotaj pe Dunărea Mică

Una dintre cele mai speciale zone ale râului este Dunărea Mică (în slovacă: Malý Dunaj), cea mai lungă ramură a Dunării: începe de lângă Bratislava, curgând apoi 135 km pe marginea celui mai mare sistem de insule fluviale din Europa, Žitný ostrov, pentru a reîntâlni apoi brațul principal la Komárno. Este probabil cel mai frumos și mai calm loc pentru canotaj de pe toată lungimea râului, fiind potrivit chiar și pentru începători și familii cu copii mici.

Cei care doresc o vacanță activă sunt așteptați atât de natura minunată, flora și fauna bogată, cât și de numeroase versiuni de canotaj, de la plimbări de câteva ore cu barca, până la tururile chiar și de o săptămână. Dintre cele scurte face parte de exemplu secțiunea Nový Život–Jelkasau Tomášikovo–Jahodná, care pot fi parcurse confortabil în 2-3 ore. Distanța Jelka–Jahodnásau Jahodná–Topoľníky presupune deja o excursie de o zi întreagă, în timp ce pentru excursiile de weekend Jahodná–Kolárovo este cea mai populară secțiune și presupune petrecerea unei nopți la Topoľníky. La locul de închiriere a bărcilor, localnicii ne ajută și în conectarea canotajului și ciclismului, transportând bicicletele la punctele de sosire. Dacă nu se menționează că este o zonă privată, atunci în general este permis și campingul, dar cine preferă condițiile mai organizate, are de ales dintre numeroase locuri de cazare și zone speciale de camping– de exemplu la Jelka, Potônske Lúky, Topoľníky, Veľký Ostrov sau Kolárovo.


Serbia: Porțile de fier

Foto: 123rf

Atracțiile de pe coastă își arată adesea cele mai frumoase fețe dinspre râu, acesta fiind motivul popularității diferitelor croaziere dunărene. În orice oraș mai mare găsim oportunități pentru croaziere locale, dar putem face excursii cu vaporul chiar și de la Belgrad până la Regensburg. Dintre călătoriile de mai multe zile, cea mai populară este ruta Budapesta–Passau, dar dacă tânjim după un peisaj cu adevărat sălbatic, să navigăm prin Porțile de Fier de la granița dintre Serbia și România – nu este un singur defileu, ci un sistem format din mai multe secțiuni. În unele locuri, fluviul curge printre ziduri de stânci înalte de 800 metri. În Serbia putem naviga chiar și pornind de la Belgrad prin Parcul Național Đerdap (Porțile de Fier), și pe parcurs ne așteaptă mai multe programe adiţionale: de exemplu, o plimbare la cetatea Golubăț care arată ca un decor de filme fantasy. Cea mai frumoasă secțiune este probabil cea a Cazanelor, unde Dunărea se îngustează la doar 150 metri, în timp ce adâncimea sa depășește 90 metri. Putem naviga atât pe partea sârbă, cât și pe cea română – una dintre cele mai cunoscute atracții ale defileului fiind chipul regelui dacic Decebal, inaugurat în 2004 și înalt de 55 metri, sculptat într-o stâncă după tiparul statuilor din Muntele Rushmore (SUA). Iar acum aproape 2000 de ani, pe vremea împăratului roman Traian, a fost ridicat monumentul Tabula Traiana.

De neratat în Belgrad

Foto: 123rf

Dunărea este unul dintre centrele legendarei vieţi de noapte din Belgrad: fie că este vorba de vapoarele-restaurant cu muzică live ancorate la mal sau de cetatea ce se înalţă deasupra fluviului, cu numeroase cluburi între ziduri, într-un weekend tipic de vară putem savura în concerte în aer liber nu doar muzica trupelor locale, dar și a unor vedete mondiale.

AMI MÉG ÉRDEKELHET