10 destinații ecoturistice în România

Ecoturismul este o excursie responsabilă în zone cu arii protejate, în cursul căreia, pe lângă protejarea mediului, contribuim și la îmbunătățirea calității vieții comunităților din regiune.

FOTO: MIHAI MOICEANU

În prezent, cinci destinații desemnate din România au certificat oficial de ecoturism (Zărnești–Piatra Craiului, Eco Maramureş, Ţara Hațegului–Retezat, Țara Dornelor și Ținutul Zimbrului), iar în alte cinci locații, totul este axat pe ecoturismul responsabil: acestea sunt Pădurea Craiului, Colinele Transilvaniei, Mărginimea Sibiului, Băile Tușnad și împrejurimile, respectiv Delta Dunării.

FOTO: MIHAI MOICEANU

Rezervația Creasta Cocoșului

ECO-MARAMUREȘ (MARA– COSĂU–CREASTA COCOȘULUI)

„Insula" care păzește Maramureșul istoric autentic este locuită de urși bruni, râși, capre-negre, mistreți și lupi. Lungimea totală a traseelor de drumeții este de 69 kilometri, iar drumurile de biciclete însumează 164 kilometri. În plus, cățărătorii sunt așteptați de 37 ziduri de stânci autorizate oficial, iar în Rezervația Creasta Cocoșului se poate zbura și cu parapanta. În zonă există o mulțime de biserici de lemn vechi de sute de ani.

ZĂRNEȘTI–PIATRA CRAIULUI

Piatra Craiului este considerată bijuteria Carpaților românești, vedetele locului fiind capra-neagră și floarea de colț. Putem participa chiar și la drumeţii ghidate de mai multe zile, iar cel mai lung program, de 8 zile, include, pe lângă peisajul uluitor, romantic și observarea urșilor, râșilor și castorilor.

FOTO: Potozky László

Parcul Național Retezat

ŢARA HAŢEGULUI–RETEZAT

În munții care înconjoară Ţara Haţegului cu o bogată moștenire arhitecturală există o mulțime de trasee turistice marcate, dar faimosul Parc Național Retezat, cu o rețea densă de drumuri comunale și forestiere, oferă numeroase oportunități și pentru cicliști. De la plimbări ușoare până la drumeții serioase, toată lumea își va găsi provocarea potrivită, iar o vizită în Geoparcul Dinozaurilor echivalează cu o călătorie în timp.

ŢARA DORNELOR

Pe lângă fauna bogată, în inima Bucovinei se găsește și cea mai întinsă rezervație naturală de turbă din România. După delicatesele locale (hribi cu smântână, balmoș, păstrăv afumat, tocinei cu smântână) ne putem potoli setea direct de la izvor – apele minerale cristaline sunt o sursă importantă de venituri a regiunii.

FOTO: MIHAI MOICEANU

Bucovina

ŢINUTUL ZIMBRULUI

Farmecul zonei este dat de armonia frumuseților naturale și a valorilor culturale și spirituale – satele monahale locale special organizate (Văratec, Agapia, Neamţ) fiind unice în toată Europa. Zimbrii pot fi observați în Parcul Natural Vânători–Neamț, în condiții similare cu cele din libertate: putem admira cel mai greu animal terestru al continentului din diferitele puncte de observații ale zonei închise, ce cuprinde în jur de 180 hectare.

MĂRGINIMEA SIBIULUI

Putem urma pe două picioare sau pe două roți urmele păstoritului tradițional, dar în orice mod am porni pe drumurile pitorești de munte, vom experimenta în scurt timp celebra ospitalitate locală. Meșteșugurile tradiționale legate de creșterea animalelor, cu tradiții vechi de secole, sunt încă în viață, așa că și brânzeturile locale sunt făcute de meșteri pricepuți.

FOTO: MIHAI MOICEANU

Pădurea Craiului

PĂDUREA CRAIULUI

Numeroasele peșteri ascund nu numai formațiuni impunătoare de stalactită, ci și galerii subterane spațioase. Peisajul uimitor este completat de biserici vechi din lemn, mori de apă și gospodării tradiţionale bine păstrate. Are suficiente programe pentru o întreagă vacanță – putem alege, printre altele, dintre drumeții, rafting, ciclism montan sau speologie.

DELTA DUNĂRII

Una dintre cele mai frumoase minuni naturale din Europa găzduiește peste 320 de specii de păsări. Peisajul care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO po ate fi descoperit de pe apă – de exemplu cu vehiculul numit canotca, dezvoltat de cel mai cunoscut personaj născut în deltă, fostul cvadruplu campion olimpic de canoe Ivan Patzaichin. Cu bărcile speciale putem face excursii de una sau mai multe zile pe Brațul Sulina, cunoscând flora și fauna zonei, precum și tradițiile gastronomice locale.

FOTÓ: MIHAI MOICEANU

Colinele Transilvaniei

COLINELE TRANSILVANIEI

Regiunea oferă peste 600 kilometri de trasee turistice, accesibile atât pe jos, cât și cu bicicleta, pe aria protejată înconjurată de râurile Târnava Mare și Olt. Putem admira peisajul care te lasă fără respirație, dar și vizita numeroase comori culturale prea puțin cunoscute sau atracții medievale de renume mondial. Pe lângă fortificațiile medievale ca cetatea din Rupea sau centrul istoric al Sighișoarei, aici se găsesc aproape 60 de biserici fortificate.

BĂILE TUȘNAD ȘI ÎMPREJURIMILE

Puterea vindecătoare a apelor termale și mofetelor și aerul curat al pădurilor de pini ne poate umple cu o nouă energie. Putem vizita singurul lac vulcanic al țării (Lacul Sfânta Ana) și Tinovul Mohoș devenit faimos pentru plantele rămase din epoca glaciară. Putem observa urșii sau cutreiera idilicele sate secuiești cu un trecut bogat.

FOTO: MIHAI MOICEANU

Tinovul Mohoș


AMI MÉG ÉRDEKELHET