Ce efect ar putea avea vaccinul COVID asupra călătoriei?

Relaxarea restricțiilor epidemiologice depinde în mare măsură de vaccinări, așa că vaccinul are efect important și asupra călătoriilor.

Foto: Unsplash

Vom fi scutiți de carantină când va exista vaccin? Cine, unde și ce fel de certificat de vaccin va accepta? O mulțime de întrebări – acum vă prezentăm răspunsurile deja cunoscute.

Țările lumii sunt la niveluri diferite de protecție, dar există state în care mai multe milioane de oameni au fost deja vaccinați, așa că liderii sectorului turistic și companiile aeriene au început să lucreze la repornirea turismului pentru călătorii protejați.

A existat mai demult ideea unui certificat COVID pentru cei care au fost infectați în ultimele luni, pentru că și organismul lor este protejat cam tot atâta timp împotriva unei noi infecții cu coronavirus ca și organismul celor vaccinați. În prezent perioada de protecție este estimată la 3-9 luni de la vaccinare sau de la boală – dar nu avem încă suficiente informații nici despre boală, nici despre efectele vaccinării.

Cine primește certificat?

Foto: Unsplash

Pentru a călători din nou fără restricții, trebuie vaccinați tot mai mulți oameni din întreaga lume, și se așteaptă atât de la pasageri, cât și de la angajații din turism să fie protejați pentru a nu răspândi virusul. Singapore Airlines a fost prima companie care a anunțat că toți angajații săi au primit vaccinul. Și australienii de la Quantas au început vaccinarea angajaților, dar au declarat că pe zborurile lor internaționale vor fi acceptați doar pasageri cu certificat de vaccinare.

WHO și alte organizații de sănătate au arătat clar că dacă plecăm în călătorie, crește considerabil riscul de infecție, dar au atras atenția și asupra faptului că va trece ceva timp până ce toți vor primi vaccinul, iar în multe cazuri călătoriile nu pot fi amânate. Deocamdată începerea vaccinării nu crește numărul călătoriilor, persoanele în vârstă și cei care lucrează în sistemul sanitar fiind avantajate peste tot. Pot trece chiar și 6-12 luni până ce persoanele mai tinere, active vor fi vaccinate. Vacanțele în familie cu copiii nu vor fi ușoare anul acesta, chiar și cu creșterea numărului vaccinărilor, deoarece vaccinul nu este permis minorilor – așa că rămâne în continuare povara carantinei sau costurile testării COVID.

Discriminare sau prudență?

Foto: Instagram

Până acum doar Quantas a confirmat clar că va accepta numai pasageri cu certificat de vaccinare pe zborurile sale internaționale, celelalte companii aeriene internaționale fiind în expectativă. ACI (Consiliul Internațional al Aeroporturilor) și IATA (Asociația Internațională de Transport Aerian) doresc ca aeroporturile să aibă posibilitatea alegerii: testează pe loc sau solicită certificat de vaccin de la călători. Ambele soluții au gradul lor de risc, însă cerința de vaccinare poate împiedica numeroși pasageri să călătorească. Așa că testarea de pe aeroport va mai rămâne o măsură pe termen lung, dacă dorim să călătorim în siguranță și vrem să oprim răspândirea bolii. Consilierul de sănătate de la IATA a cerut ca guvernele și companiile aeriene să elaboreze un protocol comun și uniform pentru testările de pe aeroporturi. Astfel, sistemul ar deveni mai simplu și mai transparent și pentru pasageri și s-ar putea renunța și la obligația carantinei la intrarea în țară.

Certificatul de vaccinare și caracterul obligatoriu al vaccinului nu sunt nicidecum noi, numeroase țări se așteaptă, de zeci de ani, ca turiștii care vin la ei să fie vaccinați împotriva unor boli, ca de exemplu febra galbenă și malaria. Astfel, dacă vrem să călătorim în 2021, trebuie să ne așteptăm la restricții, testări și carantină, dar pe măsură ce proporția celor vaccinați crește la nivel global, cu atât vor fi reduse restricţiile.

AMI MÉG ÉRDEKELHET