A legkevesebb turistát fogadó országok toplistája

Ha nem szeretjük a turisták tömegét, ezekben az orszégokban fogjuk jól érezni magunkat.

Fotó: Shutterstock


Egyre több az olyan utazó, aki tudatosan keresi az olyan úticélokat, ahol tömeg helyett nyugalom várja. Nekik segít a 2011-ben létrehozott World Population Review (WPR) népességkövető honlap, amely naprakész információkat kínál a világ népességének alakulásáról.

Az Európai Unió Turisztikai Világszervezete adatai alapján összerakott toplistára felkerült országok “turistamentességének” a legtöbb esetben komoly okai vannak (hosszú és drága utazás, közbiztonság vagy infrastruktúra hiánya), de jónéhány közülük így is ideális egy békés nyaralásra. Afganisztán, Észak-Korea vagy Szudán veszélyessége miatt persze szóba sem jöhet.

Lássuk hát a WPR toplistáját a turisták által leginkább elkerült országokról.

10. Bissau-Guinea

Fotó: Shutterstock

Évente mintegy 52 ezer turista látogatja 36 ezer négyzetkilométeres, közel kétmilliós lakosságú nyugat-afrikai országot. Ennek legfőbb oka, hogy Bissau-Guineába csak többszöri átszállással lehet eljutni és nem tartozik a világ legbiztonságosabb területei közé. Pedig a nemzeti parkok és a ritka sósvízi vízilovak igencsak érdekes látnivalók.

9. Comore-szigetek

Fotó: Getty Images

Az előző afrikai országgal ellentétben itt pont a vízum beszerzése a legnagyobb gond, ezért érkezik alig 45 ezer turista évente. Pedig a Kelet-Afrika és Madagaszkár szigete között elhelyezkedő Comore-szigetek afrikai mércével igencsak biztonságosak, az odautazás viszont bonyolult.

8. São Tomé és Príncipe

Fotó: Getty Images

A vízummentésség ellenére sincs turistaáradat a közép-afrikai szigetországba, a WPR adatai szerint évente mintegy 35 ezren érkeznek. A két nagyobb szigetből álló, 200 ezres lakossággal rendelkező ország egy valaha aktív vulkáni vonalon fekszik, cserébe csodálatos trópusi partokkkal rendelkezik.

7. Salamon-szigetek

Fotó: Shutterstock

Hiába a rendkívül gazdag flóra és fauna, a homokos trópusi tengerpartok, a közel ezer vulkáni szigetből álló, Ausztráliától északkeletre fekvő országot évente csupán 29 ezer ember keresi fel. Ennek legfőbb oka, hogy a klímakrízis következtében a közelmúltban öt szigetet már teljesen elárasztott a tenger, és további hatot fenyeget az eltűnés veszélye.

6. Montserrat

Fotó: Getty Images

A karib-tengeri szigetre nem könnyű eljutni, repülőtér ugyanis csak a szomszédos Antiguán található, onnan hajóra kell szállnunk. Az évente alig 19,3 ezer látogatójának fő oka azonban természetei katasztrófákra, elsősorban az 1995-ös vulkánkitörésre vezethető vissza, amelynek következtében a lakosság majdnem kétharmada Montserratot.

5. Mikronézia

Fotó: Shutterstock

Ideális hely azoknak, akik korallok közötti úszkálás, búvárkodás és szörfözés mellett a második világháborús emlékekért is rajonganak. A több mint 600 szigetből álló óceániai országot alighanem csupán bonyolult, időidényes megközelíthetősége miatt látogatja csupán évi 18 ezer turista, pedig városaiban az éjszakai élet is nagyszerű szórakozási lehetőségeket kínál.

4. Kiribati

Fotó: Shutterstock

Az Ausztrália és Dél-Amerika között található csendes-óceáni szigetállam is szintén rendkívül nehezen megközelíthető, így évente csak 12 ezren keresik fel. Elsősorban búvárok és szörfösök, akik élvezni szeretnék a 33 aprócska sziget csodálatos környezetét, a buja trópusi erdőket és a kristálytiszta vizet.

3. Niue

Fotó: Getty Images

A három korallzátonytól körülvett, alig 1500 lakosú sziget igazi búvárparadicsom. A világ egyik legkisebb országában ismeretlen fogalom a tömeg, hiszen évente csupán 10 200 turista érkezik. A legnagyobb gond ugyanis az odautazás: a Csendes-óceán déli részén fekvő sziget 2400 kilométerre van Új-Zélandtól.

2. Marshall-szigetek

Fotó: Shutterstock

A második helyhez sem kellett több évi 6000 turistánál, a Marshall-szigetek még mindig legfőképpen a második világháború itt zajló ütközeteinek köszönheti ismertségét. A Hawaii és a Fülöp-szigetek között található szigetcsoport azonban fehér homokstrandokkal, tiszta vízzel és gazdag növény- és állatvilággal várja a vendégeit.

1. Tuvalu

Fotó: Shutterstock

A klímakrízis által erősen fenyegetett sziget évi alig 3700 látogatóval érdemli ki a világ legkevésbé látogatott országának címét. Pedig a kristálytiszta tengervíz koralljaival és a fantasztikus vízisportok-lehetőségeivel tökéletes úticél lehetne.

AMI MÉG ÉRDEKELHET