MOL PLUGEE: az elektromos autók energiaforrása

A tisztán elektromos autók értékesítése 2022-ben új rekordot döntött Európában. A MOL Románia a már 50 töltőállomáson elérhető MOL PLUGEE szolgáltatás révén tart lépést az új trendekkel.

Fotó: Shutterstock


Az Európai Autógyártók Szövetsége (ACEA) adatai alapján tavaly több mint 1,57 millió darab elektromos autót adtak el a vizsgált 31 európai országban (az EU 27 tagállama, valamint Svájc, Izland, az Egyesült Királyság és Norvégia), bő 29%-kal többet, mint 2021-ben. Ez a szám szigorúan a tisztán elektromos meghajtású autókra (BEV) vonatkozik, a különböző hibrid modelleket nem tartalmazza. Így az elektromos modellek aránya az európai új autók piacán tavaly 12,1%-ra nőtt, szemben a 2021-es 9,1%-kal, illetve a 2019-es 1,9%-kal. Az ACEA adatai szerint Romániában 11 638 tisztán elektromos új autót értékesítettek 2022-ben, 83,5%-kal többet, mint a megelőző évben.

Az elektromos járművek legnagyobb európai piaca Németország, ahol 2022-ben 471 ezer új villanyautót adtak el.

A legnagyobb piaci részesedést Norvégiában mérték, ahol tavaly a regisztrált új autók 86%-a volt elektromos meghajtású.

​Háromféle töltés

Fotó: Shutterstock

Az elektromos autók térnyerése a töltőinfrastruktúra folyamatos bővítését is megköveteli, a MOL Románia pedig jelentős fejlesztéseket hajtott végre az elmúlt években ezen a területen. A MOL PLUGEE szolgáltatáson keresztül a vállalat többféle töltési módot kínál: lassú töltés váltóárammal, konnektoron keresztül (TYPE 2 kábel ), 22 kWh-ig, gyors töltés egyenárammal (CCS vagy CHAdeMO kábel), 50 kWh-ig és ultragyors töltés egyenárammal (CCS kábel), 100 kWh-ig.

A MOL PLUGEE a MOL Románia 41 töltőállomásán érhető el.

Az A1 és A2 autópályák mentén lévő 14 állomás a Kempower technológiával van felszerelve, amely mindhárom csatlakozótípust kínálva biztosít akár 100 kWh töltési teljesítményt. Emellett a MOL Románia további 9 állomásán az E.On telepített töltőegységeket, így összesen 50 MOL-ponton állnak rendelkezésre töltési lehetőségek, amelyek egyszerre akár 114 autót is kiszolgálhatnak.

​Hogyan fizetünk?

A szolgáltatásért kizárólag a webplatformon (molplugee.ro) vagy az iOS és Android okostelefonokra letölthető MOL PLUGEE mobilalkalmazáson keresztül lehet fizetni – függetlenül attól, hogy az ügyfél regisztrált-e vagy sem. Az alkalmazás számos funkciót kínál a regisztrált ügyfelek számára, a többi közt:

  • kedvenc helyszín beállítása
  • jármű adatainak beállítása
  • töltési előzmények
  • tranzakciók és számlák
  • fizetési mód
  • közvetlen problémamegoldás
  • üzleti számla
Az elektromos töltési szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek „plusz energiában” is részesülnek – ebben az időszakban 1 doboz JIM energiaitalt kapnak ajándékba.
AMI MÉG ÉRDEKELHET