Elindul az első elektromos repülőjárat Európában

Belgiumot, Németországot és Hollandiát köti össze a szolgáltatás.

Fotó: Facebook


Az egymástól kevesebb mint 40 km-re fekvő Liège, Maastricht és Aachen városokat mostantól az Electrifly projekt úgynevezett "fly green, travel clean" (repülj zölden, utazz tisztán) elnevezésű, nulla károsanyag-kibocsátású járatai kötik össze.

A leendő utasok az Electrifly alkalmazáson keresztül foglalhatják le a városok közötti 40 kilométeres távolságot – a platform igény esetén háztól házig tartó elektromos földi szállítást is kínál. Az egyik feltétel azonban az, hogy a fel- és leszállóhelyeknek az Electrifly projekt zónájába kell esniük. A szlovén gyártmányú, kétüléses Pipistrel Velis Electro elektromos repülőgéppel üzemeltetett járat befogadóképessége egy pilótára és egy utasra korlátozódik, az útvonal pedig - részben a nehéz lítiumion-akkumulátortelepek miatt - 40 km-re lesz korlátozva.

Illsuztráció: Electrifly

"Az elektromos járatok jelenleg még mindig ritkaságnak számítanak" - mondta Wouter Dewulf, az Antwerpeni Egyetem légiközlekedési szakembere. "Eddig ezeket a gépeket főleg képzési célokra használták, elsősorban Lüttichben és Antwerpenben. A gépek körülbelül 50 percig maradhatnak a levegőben". Az elektromos energiatárolás és az új akkumulátortechnológia terén elért erőteljes előrelépések miatt azonban Dewulf rámutatott, hogy az elektromos repülés a villanyautók nyomdokaiba léphet, és hatalmas növekedés elé nézhet a következő 10-15 évben. A a jövőbeni fejlesztések közé tartozhatnak a mintegy 90 utas befogadására alkalmas elektromos repülőgépek, amelyek akár 500-600 kilométeres távolságra is képesek eljutni.

Fotó: Electrifly

A Dewulf által "a repülőgépflotta egy részének villamosítása felé tett első lépésként" jellemzett projekt célja, hogy bemutassa a regionális elektromos járatokban rejlő lehetőségeket egy multimodális utazás részeként. A három országra kiterjedő modell lehetőséget nyújt a teljesen elektromos meghajtású repülőgépekkel kapcsolatos, határokon átnyúló kérdések, többek között a légiforgalmi irányítási és kezelési eljárások, az infrastrukturális igények és a szabályozás áttekintésére is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET