Életre szóló élmények Skóciában! Megmutatjuk hova és hogy jutsz el! (3. rész)

Hódítsuk meg Skócia legmagasabb hegyét vagy gyalogoljunk napokon át a híres West Highland Way túraútvonalon!

Fotó: Unsplash

Zordan süvítő szelek, türkizkék óceán, kolostorromok és tündérek lakta völgyek: ez vár arra, aki bemerészkedik Skóciába. Háromrészes sorozatunkban bemutatjuk a négy leglátványosabb túraútvonalat, illetve hasznos tanácsokat adunk a skóciai kiránduláshoz.

Ben Nevis

Fotó: Unsplash

Itt, a Skót-felföldön található a Brit-szigetek legmagasabb csúcsa, a Ben Nevis, ami azért még így is jócskán elmarad a Mount Everesttől. Viszont a magasság nem minden! Bár a hegy csupán 1350 méter magas, az Északi-sarkról akadálytalanul érkező szelek tesznek róla, hogy rászolgáljon az ördögi névre. A nehezebbik úton a hegy évente szed halálos áldozatokat is, de nekünk nem kell ezt a kihívást választanunk: az Old Bridle Path-on – ha nem is kényelmesen – biztonságosan megközelíthető a csúcs. Maga az út Fort William felől 17 km hosszú, de van benne 1300 m szintemelkedés, így kb. 6–7 óra alatt tehető meg sportosabb kondícióval.

Fotó: Shutterstock

Ha pedig megettük a csúcscsokit, akkor másnap benevezhetünk a Ben Nevis meredek szikláiról lezúduló vízesések sétájára. Ezen a 16 km-es gyalogláson a cél a Steall Falls, Skócia második legnagyobb vízesése, ahova patakokon átgázolva és végül egy keskeny, drótból készült függőhídon juthatunk el, kb. 4–5 óra alatt megtéve a kitűzött távot.

West Highland Way

Fotó: Pixabay

A West Highland Way (WHW) valamivel nagyobb falat az egynapos túráknál. Glasgow-tól nem messze, Milngavie-ból indul, és 154 km megtétele után ér Fort Williambe – ahonnan már meg is támadhatjuk a Ben Nevist, vagy akár folytathatjuk utunkat a Great Glen Way-n.

Délről észak felé haladva szokás végigmenni rajta, már csak azért is, mert a déli szakaszai könnyebbek, és mire a nehezebb északi részre érünk, már hozzászokunk a kihíváshoz. Bonthatjuk 5, 7 vagy akár 8 napra is a túrát (egy profi ultrafutó persze akár egyetlen nap alatt is letudhatja), kerékpárral pedig 3–4 nap a kényelmes teljesítés időtartama.

Lápréteken, meredek hegyoldalakon, legelőkön és mezőkön visz keresztül, miközben megcsodálhatjuk a varázslatos tavat, Loch Lomondet, vagy épp átsétálhatunk a Bond-regények írója, Ian Fleming korábbi birtokán, a Black Mount Estate-en.

Fotó: Shutterstock

A túra legmagasabb pontja 550 méteren az Ördög lépcsője (Devil’s Staircase), de ha ez nem is tűnik nagy mászásnak, a teljes táv során összesen 3 ezer méternyi szintemelkedést kell leküzdenünk.

Útközben szembe jönnek a Trainspotting, a Rettenthetetlen, a Rob Roy és a Harry Potter tájai – ne csodálkozzunk tehát, ha ritmikus menetelésünkből a Hogwarts Expressz riaszt fel.

Ha pedig be akarjuk lopni magunkat a helyiek szívébe, tanuljuk meg a WHW rendes, skót gael nevét: Slighe na Gàidhealtachd an Iar.

AMI MÉG ÉRDEKELHET