Miben áll és miért hatásos stresszűző technika az „erdőfürdő”?

A testmozgás szervezetünkre gyakorolt pozitív hatása nem újdonság, na de nem mindegy, milyen mozgást végzünk és hol. A hely, ahol sétálnunk, futunk, biciklizünk sokkal fontosabb, mint hinnénk.

Fotó: Unsplash

A pszichológusok szerint ahhoz, hogy feltöltődjünk, megnyugodjunk, ellazuljunk, minden érzékszervünket be kell vetni, ehhez pedig a zöld erdő a legjobb környezet.

Fotó: Unsplash

A „forest bathingnak", azaz erdőfürdőzésnek az a lényege, hogy minden érzékünkkel jelen vagyunk a természetben, nemcsak fizikailag, hanem mentálisan is. Az erdei terápia előnyeit már mintegy 20 különböző tanulmány alátámasztotta. Valójában nem más, mint egy hagyományos kirándulás – már, ha amúgy is figyelsz a természetre. Az erdőfürdőzésbe beletartozik, hogy hallgatod a madarak, bogarak és a patak hangját, beleszagolsz a nedves, moha illatú erdei levegőbe és megérinted a fa kérgét, a zuzmót, leveleket.

Fotó: Unsplash

Legalább heti két órát kell a zöldben lennünk ahhoz, hogy a terápia hatásos legyen – jó hír, hogy lehet napi fél óra, vagy akár hétvégén egyben az egész. Ha nincs időnk kirándulni menni, akkor munkába menet vagy hazafelé válasszunk olyan útvonalat, amibe beiktatható egy parkos, fás rész is, vagy akár menjünk ki jó időben ebédszünetben egy zöld területre. Ha nincs a közelünkben erdő, és szükségünk lenne egy kis lazításra, akkor letölthetünk olyan applikációt a telefonunkra, amely a természetet hangjait – dzsungelt, esőerdőt, madáréneket – játsza le, és van számos relaxációs alkalmazás is, amiben választhatunk erdei aláfestést. Működik online rádió is, a Calm Radio, ami a természet hangjait sugározza.

AMI MÉG ÉRDEKELHET