Top 10 – Európa legszebb kisvárosai

Íme néhány a legszebb európai kistelepülések közül, a szerény halászfalvaktól a hegytetőn fekvő középkori erődökig.

Fotó: Shutterstock

Párizs, Róma, London – Európa legismertebb városai joggal tartoznak a bakancslistás célpontok közé. De a kontinens számos álomszerű, kisebb települést is találunk, ahol ugyanolyan gyönyörű építészet és nagyszerű kultúra vár minket, mint a metropoliszokban, csak kevesebb emberrel kell osztoznunk rajtuk. Lássuk a tíz legszebbet, legérdekesebbet!

​Reine, Norvégia

Fotó: Unsplash

Mintha az olasz Dolomitok és a vietnámi Ha Long-öböl ötvözetébe érkeznénk: a távoli norvég csinos, piros faházai sziklás hegycsúcsok tövében állnak. Ez az egyik leglátványosabb hely a Lofoten-szigetcsoporton - a tengerre és Reinebringen falura nyíló lenyűgöző kilátással.

​Guimarães, Portugália

Fotó: Shutterstock

Guimarães kulcsfontosságú Portugália történelmében – a 12. században nevezték ki az ország első fővárosának, középkori városmag pedig nagyrészt érintetlen maradt, tele kolostorokkal, nagyszerű palotákkal és egy sziklaszirt tetején magasodó, omladozó várral. Mint mindenütt Portugáliában, a helyi pékségekben itt is remek pastel de nata-t készítenek, de itt érdemes megkóstolni a helyi specialitást: a Torta di Guimarães-t, egy tökkel és őrölt mandulával töltött süteményt.

​Roscoff, Franciaország

Fotó: roscoff-tourisme.com

A bretagne-i régióban található kedves kis Roscoff a tengeri kereskedelemre alapozta vagyonát, többek között híres hagymáját exportálta az Egyesült Királyságba. Ma a gyógyászat egyik központja, ahol a tengervizet használják a betegségek kezelésére. Bájos kikötőjében apró halászhajók vesztegelnek, a távolabbi, nagyobb kikötőből pedig kompok indulnak az angliai Plymouth-ba.

​Nafplio, Görögország

Fotó: Unsplash

A gyönyörű Nafplio az Égei-tenger partján fekszik egy vízbe nyúló, velencei építésű várral és a régi falak mögött elterülő szép óvárosával. Ez volt a modern Görögország első fővárosa, így itt rengeteg a látnivaló – összesen három várat húztak fel a településen. A strandon biztonságosan megmártózhatsz a tengerben, ha pedig inkább a történelem érdekel, a régészeti múzeumban a mükénéi korból származó tárgyakat tekinthetsz meg.

​Clovelly, Egyesült Királyság

Fotó: Shutterstock

Régebben csak szamarakkal lehetett fel- és lejutni a délnyugat-angliai Devonban található Clovelly halászfalu meredek utcáin. Autóval továbbra sem közelíthető meg, hiszen a település egy 122 méter magas sziklafal tövében fekszik. Ehelyett az árukat csilleszerű szánokkal tolják fel, és ha a turisták nem bírják a gyaloglást a parkolóig, akkor egy terepjáróval is utazhatnak.

​Dinkelsbühl, Németország

Fotó: romantisches-franken.de

Káprázatos történelmi óváros, faházak és vaskos tornyok – nem véletlen, hogy Németország egyik legfőbb vonzereje, a déli országrészben 400 km hosszan húzódó Romantika tematikus út is áthalad Dinkelsbühlön. Középkori falakkal körülvett, hatalmas gótikus temploma, a Szent György-katedrális Werner Herzog cannes-i zsűridíjas filmje, a Kaspar Hauser rejtélye egyik díszlete volt.

Korčula, Horvátország

Fotó: Shutterstock

Nem mintha az Adriai-tengerben békésen ücsörgő Korčula sziget önmagában nem volna látványos úti cél, ám az egyik félszigetén fekvő, azonos nevű város még vonzóbbá teszi. A helyiek szerint itt született Marco Polo kalandor – igaz, a velenceiek ezt vitatják. Akárhogy is, ez egy világszínvonalú város, csillogó fehér utcákkal és helyi kőből faragott épületekkel és gyönyörű palotákkal, amelyeket az itt évszázadokig uralkodó velenceiek hagytak hátra.

Kenmare, Írország

Fotó: Shutterstock

Írország délnyugati csücskében, Kerry megyében a szárazföld beleolvad az óceánba. Kenmare az azonos nevű öbölben ringatózik, ahol a Roughty folyó a tengerbe érkezik. Ez a hely Írország legnépszerűbb útvonalainak metszéspontján fekszik – a Wild Atlantic Way-en, a Ring of Kerry és a Ring of Beara között. Kenmare a kitűnő gasztronómia mellé páratlan kilátást is nyújt – az érintetlen öböl mögött hegyek magasodnak.

​Regencos, Spanyolország

Fotó: regencos.cat

Spanyolország turistákkal teli tengerpartjai között a katalóniai Costa Brava viszonylag csendesnek számít – de nyugalomban a nyomába se ér a mindössze 10 percre beljebb fekvő, békés szárazföldi tájegységnek. A hegyekkel övezett, középkori falvakkal csipkézet régióban élt és dolgozott Salvador Dali szürrealista művész. Regencos városában a középkori falak maradványai, egy szép templom és hagyományos kőházak alapozzák meg a hangulatot.

​Tarnów, Lengyelország

Fotó: Shutterstock

Ugyan Tarnów egy több mint 100 ezres, megyei jogú város, de az óvárosban barangolva ebből nem érzünk majd semmit. Itt megmaradt az egykori kistelepülési hangulat, lenyűgöző középkori épületekkel, amelyek arról árulkodnak, milyen volt a közeli Krakkó a tömegturizmus előtt. Az óváros főtere az építészeti stílusok pompás keveréke, magasodik itt gótikus templom és számottevő a zsidó örökség is.

AMI MÉG ÉRDEKELHET