Ide utazzunk, ha szabadulnánk az európai fővárosok turistatömegétől

Kisebb, csendesebb, barátságosabb úticélok.

Fotó: Shutterstock

A nyaralás tervezésekor érdemes megfontolni a turisták tízezrei által ellepett nagyvárosok felkeresését. Párizs, London vagy Róma utánozhatatlan hangulata ellenére, a nagy tömegek miatt egyre többen választják, hogy a zsúfolt fővárosok helyett másik településen keresnek szálláshelyet.

​BERGEN (NORVÉGIA)

Fotó: Shutterstock

A nyüzsgő fővárossal, Oslóval ellentétben a második legnagyobb norvég város, a jellegzetes, élénk színű házikóiról felismerhető Bergen a csodálatos természeti látnivalók tárháza. Körbehajózhatjuk a környező fjordokat, felsétálhatunk a Fantof Stave-templomhoz, siklóval juthatunk el a Floyen-hegyre, majd megpihenhetünk valamelyik strandon. Itt található Skandinávia egyik legnagyobb művészeti múzeuma, a KODE Art Museum is, a zene, a történelem és a vizuális művészet találkozóhelye.

BORDEAUX (FRANCIAORSZÁG)

Fotó: Shutterstock

Bordeaux ugyan nem nevezhető ismeretlen desztinációnak, de a nyári Párizshoz képest, amelyre idén az olimpia is rátesz, mindenképpen egy szellős város. Látogatóit a világhírű borok mellett a közeli tenger és több mint 350 történelmi épület és műemlék várja, mint például a Grand Théâtre operaház, a gótikus Tour Pey-Berland harangtorony vagy a Szent Severinus-bazilika. Az Arcachon-öböl környékét kerékpáron érdemes körbejárni, partmenti piknikezéssel kiegészítve.

BRAGA (PORTUGÁLIA)

Fotó: Shutterstock

Portugália legrégebbi városa az egyik legalulértékeltebb is, pedig a szomszédos, rendkívül közkedvelt Porto árnyékában is rászolgál a figyelemre. Bragát ráadásul idén Európa legjobb feltörekvő úti céljának is megválasztották, többek között az Universidade do Minhó pezsgő egyetemi életének, valamint olyan látnivalóknak köszönhetően, mint a Santuário do Sameiro és a Santuário do Bom Jesus do Monte. A szűk, macskaköves sikátorok számos tradicionális portugál ételt – mint például arroz de mariscót (rizs tengergyümölcseivel), bacalhaut (tőkehal) vagy pastel ne natát (krémes kosárka) – felszolgáló éttermet rejtenek. Ilyen például a lassan főtt húsokra és sűrű szószokra specializálódott Tabique, ahol köretként ízletes burgonyával tálalnak.

MOSTAR (BOSZNIA-HERCEGOVINA)

Fotó: Shutterstock

Minden évben turisták sokasága lepi el a dalmát tengerpartot, pedig az Adriától eltávolodva is bőven akad látnivaló a térségben. Ilyen például Mostar sziklás hegyoldalak felépült, rendkívül színes múltú városa, Bosznia-Hercegovina délnyugati határának közelében. Legfőbb látványossága az iszlám-balkáni építészet ékkövének számító Stari most íves kőhíd, de a háborús múzeum, a mecsetek és éttermek is méltóak a tursiták figyelmére. A környékbeli szőlősök kiváló bosnyák borokat adnak, a hegyvidék vízesései – köztük a híres Kravica-vízeséssel – és kilátópontjai pedig megérnek egy-egy kirándulást.

AMI MÉG ÉRDEKELHET