România îl celebrează pe Picasso cu o expoziție impozantă

Cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la moartea lui Picasso, Franţa și Spania organizează în 2023 o serie de evenimente culturale internaționale – România este singura ţară din Europa Centrală şi de Est cuprinsă în acest proiect.

Foto: Shutterstock

Expoziţia "Efectul Picasso", care reuneşte 46 de lucrări (picturi, desene, gravuri) semnate de Pablo Picasso, faţă în faţă cu 65 de lucrări (picturi, sculpturi, fotografie, ceramică, graffiti) semnate de 37 de artişti români contemporani, influenţaţi de opera celei mai importante figuri a artei moderne, se va deschide pe 27 septembrie, la Muzeul de Artă Recentă Bucureşti (MARe).

Noua expoziție „Efectul Picasso” prezintă ecoul operei şi personalităţii lui Picasso asupra artei româneşti din anii 1960 până în prezent, prin lucrări realizate de 37 de artişti contemporani, evenimentul de la MARe celebrând 50 de ani de la dispariţia lui Pablo Picasso, printr-un program din care fac parte alte 42 de muzee din lume. Printre artiştii români expuşi se numără: Ion Grigorescu, Mircea Cantor, Ştefan Bertalan, Alma Redlinger, Neculai Păduraru, Vasile Gorduz, Florin Mitroi, Victor Man, Silvia Radu, Dumitru Gorzo. Alături de o serie de lucrări care figurau în expoziţia de la MNAR din 1968, MARe aduce o selecţie reprezentativă de picturi de la Musee naţional Picasso-Paris, acoperind creaţia picassiană de la 1908 până la 1972.

Pe durata expoziţiei, MARe va susţine o serie de cursuri pentru copii, în cadrul programului său consacrat, MARe de Mic, calibrate la temele, subiectele, tehnicile, imaginile şi experienţele provocate de expoziţia Efectul Picasso. De asemenea, în cursul lunii ianuarie, Muzeul de Artă recentă va organiza un simpozion internaţional de două zile, dedicat lui Picasso şi influenţei sale asupra artei (est) europene după cel de-al doilea război mondial, la care vor participa istorici de artă din România, Franţa, Germania şi Cehia. Expoziţia va fi deschisă până pe 8 ianuarie 2024, biletele pot fi achiziţionate de pe site-ul mare.ro.

AMI MÉG ÉRDEKELHET