Program pentru cinefili: începe Săptămâna Filmului Maghiar

Săptămâna Filmului Maghiar începe duminică, 12 noiembrie la Bucureşti, până pe 19 noiembrie urmând să fie prezentate 26 de filme la acest eveniment ajuns la cea de-a XVII-a ediţie.

Ilustrație: Pixabay


Pe parcursul unei săptămâni se vor putea urmări la Cinema Muzeul Ţăranului şi la Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar Bucureşti, cele mai noi creaţii din cinematografia maghiară, filme prezentate în ultimii ani, premiate la festivaluri internaţionale şi care nu au fost proiectate până acum în Bucureşti.

Săptămâna Filmului Maghiar debutează duminică, 12 noiembrie, la sediul Institutului Liszt, cu vernisajul expoziţiei "Sound Design". Aceasta este o introducere în sound design-ul filmelor maghiare, prezentând o selecţie de fragmente din 10 filme realizate în ultimii 20 de ani, cu ajutorul cărora se doreşte să se ilustreze etapele fabricării sunetului la un film: înregistrarea, care se face pe platoul de filmare sau ulterior în studio, editarea, mixajul şi sound design-ul (sunetele Foley).

Luni va fi prezentată, în premieră în România, drama "Gemenele", regizată de Szilágyi Fanni. Filmul va fi proiectat în prezenţa regizoarei şi a protagonistei filmului, Stork Natasa, care joacă rolul a două gemene şi care a câştigat la New York Film Week premiul pentru cea mai bună actriţă. În programul Săptămânii Filmului Maghiar se regăsesc şi trei filme din genul fantasy: "Pasajul" în regia lui Madarász Isti, "Prin ochii tăi" în regia lui Szabó Mátyás şi pelicula pentru copii "Jos mâinile de pe Tata!" regizat de duo-ul Dobó Kata şi Gulyás Buda.

Foto: Shutterstock

În programul de filme documentare figurează două creaţii cu tematică sportivă: "Vis olimpic în Transilvania" în regia lui Szarka Nóra, film care va fi urmat de Q&A cu producătorul filmului, Csortos Szabó Sándor, şi "Echipa de argint", regizat de Borsody István, care va fi prezent la proiecţia filmului. Săptămâna Filmului Maghiar se va încheia cu comedia "Vacanţă în vest", realizat de duo-ul Tiszeker Dániel – Lévai Balázs.

Filmele sunt subtitrate în limba română. Biletele s-au pus în vânzare pe www.eventbook.ro sau se pot cumpăra la casieria cinematografului. Programul detaliat al Săptămânii Filmului Maghiar la Bucureşti poate fi consultat pe site-urile culture.hu/bucuresti şi www.ccu.ro.

AMI MÉG ÉRDEKELHET