Proiecții sold-out și întâlniri memorabile la prima ediție LYNX Festival

La începutul lunii iunie s-a desfășurat la Brașov prima ediție LYNX Festival, primul eveniment de fotografie și film documentar dedicat exclusiv naturii, de la noi din țară.

Festivalul a inclus în programul său 10 documentare lansate în ultimii 2 ani și apreciate în festivalurile din întreaga lume, inclusiv câștigătorul Oscarului la această categorie în 2021, Profesoara mea, caracatița (My Octopus Teacher), majoritatea fiind proiectate în premieră națională. Pe lângă acestea, programul a inclus două expoziții de fotografie de natură, multiple activități educaționale pentru copii, masterclass-uri cu producători de talie mondială și numeroase întâlniri și discuții cu specialiști din cadrul mai multor ONG-uri de mediu.


Peste 1.000 de spectatori au participat la proiecțiile documentarelor de la Cinema Astra din Brașov, majoritatea fiind sold-out cu două zile înainte de începerea festivalului, încurajând organizatorii astfel să suplimenteze locurile. Pe durata celor 5 zile de festival, spectatorii au putut vota documentarele preferate, cel mai popular fiind laureat cu Premiul Publicului. Acesta a revenit producției „Regina de catifea” (Velvet Queen), co-regizat de Vincent Munier, unul dintre cei mai apreciați fotografi de natură pe plan internațional.

www.youtube.com

Lynx Festival trailer

Tot în cadrul festivalului, cea de-a 14-a ediție a Concursului Internațional de Fotografie Milvus, cel mai important concurs de fotografie de natură din România, și-a desemnat câștigătorii. Marele Premiu a fost acordat lucrării intitulate „Sorry sight”, a fotografului Lalith Ekanayake din Sri Lanka, o imagine cu un impact emoțional puternic – elefanți indieni în căutare de mâncare printre movile de gunoaie și deșeuri. Expoziția, care prezintă frumusețea naturii și a vieții sălbatice, mai poate fi vizitată până pe 17 iunie, în aer liber, în zona din fața Primăriei Brașov.

Ediția următoare se va desfășura în vara lui 2024 și va include un program mai complex de proiecții, atât indoor cât și outdoor și o diversificare a activităților legate de fotografie și producție de film documentar. Detaliile vor fi anunțate pe site-ul oficial și pe pagina de Facebooka festivalului.

AMI MÉG ÉRDEKELHET