Cultura evreiască, sărbătorită la Oradea

Teatru, dans, muzică, prezentări şi lansări de carte, conferinţe şi expoziţii au loc la Oradea, în cadrul Festivalului Internaţional Euroiudaica.

Foto: Facebook

Între 3 şi 9 septembrie, Oradea celebrează cultura şi tradiţiile evreieşti în cadrul Festivalului Internaţional Euroiudaica. Pe parcursul a şapte zile, festivalul va oferi orădenilor, dar şi turiştilor, o bogată agendă culturală, care cuprinde teatru, dans, muzică, prezentări şi lansări de carte, conferinţe şi expoziţii, cu invitaţi din România şi din străinătate.

Celor interesaţi de moştenirea arhitecturală pe care evreii au lăsat-o oraşului Oradea le sunt recomandate cele două tururi ghidate cu participare gratuită, susţinute de arhitectul Cristian Puşcaş. O parte dintre spectacole se vor desfăşura în sinagogile orădene, care îşi deschid larg porţile pentru concerte, conferinţe şi lansări de carte. Muzica evreiască va fi sărbătorită în toate formele ei, de la klezmer şi muzică cantorială, până la Yiddish Tango, într-o serie de concerte extraordinare, cu invitaţi din România, Ungaria, Polonia, Slovacia şi Argentina. De asemenea, și teatrul ocupă, un loc central în programul festivalului, fiind programate cinci spectacole cu trupe din România, Polonia şi Ungaria. Toate evenimentele Euroiudaica sunt cu intrare liberă în limita locurilor disponibile, cu excepţia spectacolului "Scripcarul pe acoperiş".

AMI MÉG ÉRDEKELHET